REUTERS

Верховна Рада готується розглянути проект закону, згідно з яким суттєво спроститься ввезення в Україну неякісних і небезпечних медичних препаратів.

Аналіз законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення доступності лікарських засобів для громадян» (№2089) наводить «Обозреватель».

Читайте такожКабмін схвалив програму медичних гарантій, яка запрацює з 1 квітня 2020 року

Відео дня

Як з'ясувало видання, автори документа пропонують ввести таке поняття як «паралельний імпорт». Це означає, що ліки з інших країн зможуть ввозитися без попередньої згоди виробника і без перевірки на ефективність і безпеку. І таким чином це нібито призведе зниження цін на препарати на 20-30%.

«Цей законопроект не відповідає європейським, міжнародним правилам. Якщо його приймуть, то в Україні будуть тоннами ввозити неякісні і головне - неефективні ліки. А це прямо ставить під загрозу всіх українців - від маленьких дітей до пенсіонерів», - вважають автори« Обозревателя».

Вони відзначають, що в тексті проекту ніхто не прописав, чи відповідають ввезені в країну ліки стандартам і нормам, чи ні.

"Фактично Україну планують перетворити у світову смітник неякісного дешевого непотребу. Законопроект 2089 лобіює інтереси великих міжнародних фірм", - вважає «Обозреватель».