Зеленський підписав указ про забезпечення доступності для громадян послуг "Феофанії" / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про забезпечення доступності для громадян медичної допомоги, що надається клінічною лікарнею "Феофанія" Державного управління справами.

Указ №10/2020 оприлюднено на сайті глави держави.

"Кабінету міністрів України та Державному управлінню справами y тримісячний строк вжити заходів, необхідних для забезпечення доступності для громадян сучасних методів діагностики та лікування, високоспеціалізованої медичної допомоги, що надається клінічною лікарнею "Феофанія" Державного управління справами", - йдеться в документі.

Відео дня

Указ набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте такожКомітет ВР не рекомендує розглядати законопроект про відмову від медобслуговування нардепів у "Феофанії"

Як повідомляв УНІАН, 31 травня 2019 року в Міністерстві охорони здоров’я заявили, що відомча лікарня "Феофанія" та лікарні Національної академії медичних наук України (НАМНУ) повинні бути включені до єдиного медичного простору і мають бути доступними для всіх громадян. Таку заяву у МОЗ зробили тому, що напередодні урядовий комітет з економічних питань підтримав законопроект, який виключає медичні заклади, що підпорядковуються ДУС та НАМНУ, з процесу трансформації системи охорони здоров’я.

У МОЗ зазначили, що всі заклади, в тому числі й відомчі, які надають медичну допомогу, повинні змінити свій статус, тобто перетворитися на казенні або комунальні некомерційні підприємства, та укласти договори з НСЗУ на надання медичних послуг.

"Позиція МОЗ України: у результаті змін в системі охорони здоров’я в Україні має бути створений єдиний медичний простір. Відомчі медичні заклади, в тому числі, і клінічна лікарня "Феофанія" та заклади НАМНУ, повинні перейти на принцип "гроші йдуть за пацієнтом", - наголосили в МОЗ.