Ілюстрація / REUTERS

Завтра, 11 лютого, з Києва вилітає літак для евакуації українців з китайського міста Ухань, звідки поширився новий коронавірус.

Про це повідомляє посольство України в Китайській Народній Республіці.

Зокрема, у зв'язку зі стрімким поширенням територією провінції Хубей небезпечного коронавірусу (2019-nCoV) уряд ухвалив рішення про евакуацію громадян України на батьківщину зі згаданої провінції, в якій запроваджено карантин.

Відео дня

"З цією метою Україна 11 лютого планує спеціальний чартерний рейс за маршуртом: Київ - Ухань (КНР) - Київ", - йдеться у повідомленні.

У цьому зв’язку посольство просить українців, яких включено до списку на евакуацію, тримати напоготові паспортні документи України і документи, що надають право на перебування на території КНР, а також паспортні документи, свідоцтво про народження дітей віком до 18 років.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, що буде з українцем, який заразився китайським коронавірусом

Також українцям треба залишатися на постійному зв’язку, тримати повністю готовими до тривалого використання свої засоби комунікації (мобільний телефон, планшет тощо), а також по можливості поповнити рахунок у т.ч. з урахуванням форс-мажорних ситуацій (надмірне використання інтернет-трафіку, можливість здійснення дзвінків у роумінгу чи в іншу країну).

При цьому українцям слід бути мобільними та готовими до переміщень, у тому числі нічних, мати мінімально необхідний запас води, продуктів харчування та медикаментів (за необхідності).

Українцям рекомендовано очікувати як на дзвінки посольства на мобільний телефон, так і на повідомлення в групі "Embassy – evacuation" мобільного додатку Wechat, повністю координувати свої дії з представниками амбасади.

Також наголошується, що по поверненню українців в Україну на них очікує обов’язковий 14-денний карантин.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019-nCoV. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення в зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.

В МЗС України раніше повідомляли, що в китайському місті Ухань, звідки поширилася епідемія нового коронавірусу, перебуває 75 українців. Бажання щодо евакуації виявили  50 людей.