У соціальних мережах чернігівці повідомляють про зростання кількості хворих на пневмонію / фото: УНІАН

На Чернігівщині на сьогоднішній день не було проведено ще жодної перевірки людей на коронавірус через відсутність тест-систем, а також необхідності в тестах.

Про це повідомляє голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко у соцмережах.

«Тестів в області нема. Можливо, будуть до кінця тижня. В Київ ніхто не відправляв на перевірку, бо не було потреби. Будемо сподіватись на краще і мити руки», - відповів він на запитання чернігівського журналіста про кількість проведених тестів на коронавірус.

Відео дня

Водночас, місцеві ЗМІ повідомляють, що із Сосниці доставили на лікування до Менської ЦРЛ жінку, яка мала ознаки застуди і нещодавно повернулася із заробітків із-за кордону. Пацієнтці зробили рентген, діагностувавши пневмонію, вона сказала, що поїде додому за речами і після цього в лікарню ніби не повернулася. Крім того, у соціальних мережах чернігівці повідомляють про зростання кількості захворювань у місті на пневмонію.

Між тим, у Чернігівській облдержадміністрації офіційно заявляють, що на Чернігівщині не зареєстровано жодного випадку захворювання на коронавірус.

На своїй сторінці у Facebook голова ОДА Прокопенко поінформував про готовність медзакладів протидіяти коронавірусу і забезпеченість медобладнанням. Так, у лікарнях Чернігівської області є 258 апаратів, які забезпечують штучну вентиляцію легень, в тому числі 40 - для дітей.

«Залежно від ситуації, вони можуть бути переміщені туди, де буде більша потреба. В найближчий час закупимо ще додаткові дихальні апарати», - повідомив він.

За інформацією закладів охорони здоров’я, на сьогоднішній ранок у них в наявності майже 6 тисяч масок та півтори тисячі комплектів індивідуального захисту.

Ще 220 тисяч масок отримано областю з державного резерву і в найближчий час вони будуть розподілені по закладам. На підприємстві з пошиття костюмів біозахисту замовлено додатково 4,5 тисячі захисних костюмів.

Якщо буде необхідно, додаткові засоби захисту та медичне обладнання будуть закуплені за кошти резервного фонду.

«Слід пам’ятати головне – ефективна протидія поширенню коронавірусу напряму залежать від нашої з вами свідомості. Варто цілком серйозно та відповідально ставитись до карантинних обмежень та чітко їх дотримуватися. Адже самоізоляція і виконання всіх гігієнічних вимог суттєво знизять ризик поширення коронавірусу в нашій області та країні», - зазначив Прокопенко.