10 порад від Комаровського, коли на вулиці дим / фото УНІАН

Вчора вдень у Києві почалася пилова буря. Причиною тому стали сильний вітер та низький рівень грунтових вод через безсніжну зиму. Увечері столицю накрив дим від пожеж у Чорнобилі та Житомирської області. Киян просять не виходити з дому і не відкривати вікна.

Сьогодні ситуація залишається незмінною. Станом на ранок п'ятниці Київ займає перше місце в рейтингу міст світу із  забруднення повітря. Індекс якості повітря в столиці становить 163 пункти, при нормі до 50. Важке повітря відчутне навіть за 200 кілометрів від Києва.

Читайте такожНа вулицю краще не виходити: у Києві тримається "червоний рівень" забруднення повітря

Відео дня

Відомий український лікар Євген Комаровський дав кілька порад, як поводитися, коли на вулиці дим, пил і дихати важко:

1. Всіляко скорочуйте час перебування поза приміщенням. Якщо справи-потреба-робота все-таки вигнали вас із дому, уникайте фізичних навантажень, дихайте носом, постарайтеся не робити глибоких вдихів. По можливості закривайте волосся головним убором.

2. Відкладіть ранкові пробіжки до кращих часів — скоро пронесе, в сенсі віднесе.

3. Увійшовши в будинок, відразу переодягніться і прийміть душ.

4. У приміщенні все закрити. Все — двері, вікна, кватирки-балкон. Всі! Кондиціонер включити (сподіваємося, фільтр ви міняли згідно з правилами експлуатації даного приладу). Якщо є побутовий очисник повітря — звичайно ж включити. Якщо його немає, але є гроші — купити і включити. Якщо у вашому регіоні дим за вікном з'являється регулярно — включити в план обов'язкових покупок очищувач повітря. Але не втрачайте почуття міри — зрештою, завжди можна висунути носа на балкон (варіант — у вікно) і визначити, де легше дихати — в будинку або на вулиці. Якщо на вулиці легше, так йдіть гуляти і не забудьте провітрити приміщення.

5. Підтримувати в будинку нормальну відносну вологість повітря 40-70 %. Пам'ятайте: у сухому повітрі ви постійно вдихаєте пилові частки, а в повітрі нормальної вологості вони осідають на підлогу. Як підтримувати вологість? Включити зволожувач, помити підлогу, відкрити закритий акваріум, походити по будинку з пульверизатором, розвісити вологі рушники і т. д.

6. Здатність дихальних шляхів зупиняти і видаляти знаходяться у вдихуваному повітрі небажані речовини визначається станом слизових оболонок, які ні в якому разі не повинні пересихати!!! Багато пити (через «не хочу»). Регулярно закопувати ніс сольовими розчинами. Найпростіше розвести 1 чайну ложку солі в 1 літрі кип'яченої води і отриманим розчином регулярно зволожувати доступні слизові оболонки: капати в ніс, протирати очі, полоскати рот.

7. Уникайте будь-яких дій, здатних додатково зіпсувати повітря, — не треба смажити рибу, запалити ароматичні свічки і каміни. З цієї ж причини по можливості віддайте перевагу електричну піч газової. Відкладіть на потім прибирання з використанням пилососа. Мужика з цигаркою — гнати з дому поганою мітлою.

8. Якщо у вас (вашої дитини) є хронічні хвороби легень (бронхіальна астма наприклад), обговоріть з лікарем необхідність додаткового прийому ліків (корекцію доз).

9. Не намагайтеся самостійно боротися з наслідками вдихання диму (кашель, чхання, кон'юнктивіт) за допомогою таблеток. Особливо небезпечні будь-які «ліки від кашлю». Багато кашляєте — багато пийте, і бігом до лікаря.

10. Маска, здатна реально захистити, коштує величезних грошей і купити її дуже складно. Більшість паперових і тканинних масок, а також будівельні респіратори можуть зупинити лише великі пилові частинки, але знешкодити дим вони не в змозі. Їх застосування — це психотерапія: мовляв, «я себе рятую». Однак марлева маска, змочена водою, є реальним способом зволоження слизових оболонок, і її застосування поза приміщення цілком доцільно.

Як повідомляв УНІАН, увечері 16 квітня Київ очолив рейтинг міст світу з найбруднішим повітрям, складений компанією IQAir. У КМДА закликали жителів столиці не виходити з дому і закрити вікна через виявлення в повітрі продуктів горіння. Їх причиною стали пожежі в Чорнобильській зоні та навколишніх регіонах, а також північно-західний вітер.