За програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" в Україні уже відкрито 127 сучасних приймальних відділень лікарень. Ще 74 відділення у процесі реконструкції.

Про це під час MINTRANS Forum 2021 заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, презентуючи річні підсумки "Великого будівництва" в галузі медицини.

"Біля 2 млн пацієнтів щороку зможуть відчути результат оновлення приймальних відділень. Саме такий потік пацієнтів у 201 приймальному відділенні, які увійшли до президентської програми", - сказав голова МОЗ.

Відео дня

Для відділень закуповують нове обладнання: зокрема 162 комп’ютерних томографа і 155 рентген-апаратів за кошти державного бюджету і 2 500 одиниць техніки коштом місцевих бюджетів.

"Також оновлено автопарк екстреної медичної допомоги (лише у 2021 році закуплено 622 авто, плюс 150 млн грн виділено для додаткової закупівлі машин цього року), запрацювали нові сільські амбулаторії (наразі у програмі 607 об’єктів в 24 регіонах)", - розповів Ляшко.

На наступний рік запланована реконструкція і технічна модернізація 48 обласних лікарень – по одній дитячій та одній клінічній в кожній області.

"А це 45 операційних блоків, 24 відділення екстреної медичної допомоги та 29 гелікоптерних майданчиків. Останні нам дозволять розширити результати пілоту з аеромедичної евакуації на територію всієї країни", - поінформував міністр.

Програма аеромедичної евакуації вже діє у Львівській та Київській областях. Лише за жовтень пілоти і медики здійснили 35 екстрених вильотів, а упродовж року – 60 вильотів для порятунку життя українців.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що створення якісної медичної інфраструктури є одним із завдань програми "Велике будівництво".