Абрикоси - корисні властивості / фото ua.depositphotos.com

Абрикоси – це сонячні, соковиті плоди, які так і ваблять своїм смаком та ароматом.

Читайте такожПолуниця – користь літньої ягоди та найкращі рецепти

Окрім незаперечних смакових якостей, абрикоси ще й дуже корисні для здоров'я людини. Шкода від них може бути мінімальною з урахуванням невеликої кількості протипоказань.

Відео дня

Ще одним плюсом цих плодів є їхня низька калорійність, що дозволяє віднести абрикоси до дієтичних фруктів, які успішно включені до багатьох програм схуднення.

Чим корисні абрикоси

Ці плоди є джерелом низки корисних речовин. Вони містять вітаміни (А, С, Е, Н, К, групи В), каротини, флавоноїди, фітостероли, фітоестроген, антиоксиданти, органічні кислоти (лимонну, фолієву, яблучну, янтарну), вуглеводи, фосфор, магній, калій, залізо, йод, натрій, дубильні речовини, пектини, амінокислоти, клітковину, мікро- та макроелементи.

Завдяки мінералам та вітамінам, що входять до їхнього складу, абрикоси корисні для здоров'я всіх систем організму. Ці плоди, зокрема, здатні:

  • налагодити функції імунної та нервової системи;
  • відновити функції серцево-судинної системи, м'яко знизити високий артеріальний тиск;
  • підвищити рівень гемоглобіну, нормалізувати склад крові;
  • запобігти захворюванню щитовидної залози;
  • знизити концентрацію холестерину;
  • нормалізувати травлення та відновити корисну мікрофлору в кишечнику;
  • вивести токсичні сполуки і шлаки;
  • налагодити функції підшлункової залози, печінки, жовчного міхура й нирок;
  • запобігти появі злоякісних новоутворень;
  • прискорити відходження мокроти при сухому кашлі;
  • поліпшити зір, пам'ять та активізувати розумову діяльність.

Слід зазначити, що ці фрукти дуже корисні для вагітних жінок, адже заповнять дефіцит вітамінів і мінералів, забезпечуючи правильний розвиток плоду, позбавлять від запорів і набряклості та усунуть депресію. Однак усе ж слід проконсультуватися з фахівцем.

Свіжі абрикоси мають низьку калорійність – близько 44 кілокалорій на 100 г фруктів. Включаючи їх у дієтичне меню, слід враховувати не лише цей факт, а й те, що вони мають досить високу живильну цінність у результаті високого вмісту цукрів (більш ніж 10%).

Протипоказання до вживання абрикос

Читайте такожЯк правильно заморозити полуницю: способи та корисні поради

Попри суттєву користь абрикос, вони можуть завдати й шкоди, особливо в разі індивідуальної непереносимості, наявності таких захворювань, як цукровий діабет, гастрит, гепатит, при підвищеній кислотності шлунка та збоях у роботі щитовидної залози.

Не рекомендовано включати абрикоси в раціон молодим мамам під час грудного годування, оскільки вони можуть спричинити у немовлят алергію або коліки.