Окремо в цьому бюджеті передбачено 922 млн грн на придбання автомобілів екстреної медичної допомоги / фото УНІАН

Міністерство охорони здоров’я планує до кінця року закупити 400 автомобілів для екстреної медичної допомоги на 922 млн грн, а з 1 вересня підвищити зарплати всім медичним працівникам вторинної і третинної ланок.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Читайте такожЦього року МОЗ планує закупити 210 комп'ютерних томографів для опорних лікарень

Відео дня

«19 червня 2020 року було ухвалено відповідне рішення уряду щодо підвищення тарифу, за яким розраховується виділення коштів на екстрену медичну допомогу. Ми його збільшили на 40%. Багато років незалежності України у нас на екстрену медичну допомогу просто не звертали увагу. По загальних розрахунках, згідно з рішенням уряду, сума коштів, яка виділяється, це 1 млрд 260 млн грн додатково до кінця року. Це буде підвищення тарифів починаючи з 1 липня і до кінця 2020 року», - заявив Степанов.

За словами міністра, ці кошти підуть у першу чергу на підвищення зарплати і зміцнення матеріально-технічної бази на станціях екстреної медичної допомоги.

«Окремо в цьому бюджеті передбачено 922 млн грн на придбання автомобілів екстреної медичної допомоги. Ми плануємо придбати близько 400 автомобілів, які будуть розподілені між областями. Якщо говорити про кількість автомобілів, які загалом треба придбати, які старше 10 років або просто стоять на станціях, то ця кількість становить 1,8 тис. автомобілів. 400 ми хочемо придбати в цьому році», - зауважив Степанов.

Як сказав міністр, також додаткові кошти спрямують на навчально-тренувальні центри.

«Екстрена медична допомога є пріоритетом. Ми хочемо дійсно її зробити за всіма європейськими стандартами. Окремо хочу сказати, що з 1 вересня передбачається підвищення зарплати всім медпрацівникам на вторинній і третинній ланці, у тому числі екстреної медичної допомоги. Це підвищення буде достатньо суттєвим, порівнюючи з тим, що було раніше», - заявив Степанов.