Макарони користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Макарони – дуже популярний гарнір, який подають з м'ясом або овочами. Практично у кожної країни є національний варіант макаронів. Макарони дуже поживні і містять багато клітковини, але сприяють набору зайвої ваги. Розбираємося, які сорти макаронів найкорисніші, і як часто їх можна їсти.

Раніше ми розповідали, в чому користь і шкода хліба різних сортів.

Макарони: користь для організму

Як стверджує Ольга Гордієвич, лікар-дієтолог і сімейний лікар, в макаронах можна знайти багато потрібних нам корисних макро - і мікронутрієнтів, вітамінів, а також клітковину.

Відео дня

Читайте такожБабуся помилялася: 3 каші, які радше шкодятьМакарони – багате джерело вуглеводів, який дає тривале відчуття насичення. Середня порція макаронів 150-200 грам може забезпечити 10% потреби в калоріях в день.

Крім клітковини, макарони багаті вітамінами групи В, залізом і харчовими волокнами. Ці речовини покращують метаболізм і підтримують в нормі рівень гемоглобіну в крові. Макарони грубого помелу знижують рівень холестерину в крові.

Макарони: шкода і протипоказання

За словами дієтолога Ольги Гордієвич, макарони можуть бути шкідливі при переїданні. Це висококалорійний продукт, і вживати його треба в міру. Макарони не можна часто їсти людям, які мають зайву вагу, малорухливий спосіб життя, цукровий діабет.

Неприйнятними макаронні вироби з пшениці можуть бути тільки для людей з непереносимістю глютену. В такому випадку слід вибирати макарони з гречаної або рисової муки.

Макарони з твердих сортів пшениці / фото ua.depositphotos.com

Які макарони найкорисніші

Важливо знати, з яких сортів пшениці виготовляють макарони, адже від цього залежить їх глікемічний індекс і харчова цінність.

Паста з твердих сортів пшениці буде мати набагато нижчий глікемічний індекс, ми відносимо її до "повільних" вуглеводів. Вона може бути в раціоні кілька разів на тиждень без зайвих побоювань. Саме такі макарони будуть багаті вітамінами, мінералами, а також поставляти для кишківника необхідну клітковину. 

Найменш корисними вважаються макарони з м'яких сортів пшениці. Вони позбавлені користі виробів з твердих сортів, але мають високу калорійність. Такі вироби краще виключити з раціону.

Вам також може бути цікаво: