У МОЗі розповіли про ситуацію із виплатами медикам, які працюють з хворими на коронавірус / фото УНІАН

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що майже всі регіони виплатили за березень 300% надбавки медикам, які працюють з хворими на COVID-19.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Степанов повідомив під час онлайн-брифінгу.

«Що стосується виплат зарплат за березень, я хочу наголосити, що уряд в повному обсязі перерахував ці кошти в квітні. Сьогодні ми моніторимо ситуацію та контролюємо виплати вже по кожній області в розрізі кожного закладу охорони здоров’я. За тією інформацією, яку МОЗ отримує від областей за підписами керівників кожної області, майже всі області, згідно зі звітами, виплатили (підвищену – УНІАН) зарплату», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожНадбавки до зарплат для медиків: Зеленський доручив МОЗ і головам ОДА усунути перешкоди для виплат

Степанов відзначив, що підвищену зарплату отримали понад 10 тис. медичних працівників, які працювали з COVID-19 у березні.

«Але інформація уточнюється, я думаю, що сьогодні вона буде остаточна і ми вже тоді дуже чітко скажемо, що в кожній області відбувається. На сьогодні – це і Київська, і Львівська, і Херсонська області, майже всі за їхніми звітами виплатили заробітну плату медикам», - додав він.

Крім того, Степанов відзначив, що підвищена заробітна плата медикам, які працюють з хворими COVID-19 за квітень, виплачується за укладеними договорами з Національною службою здоров’я з медичними закладами.

«Сьогодні на ранок укладено договори з усіма екстреними медичними допомогами, почався перерахунок коштів згідно з інформацією НСЗУ. Я вимагаю від НСЗУ пришвидшити цей процес», - додав міністр.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня Кабінет міністрів затвердив рішення про доплати медикам, які лікують хворих на COVID-19, у розмірі до 300% заробітної плати.

6 травня на засіданні уряду у відповідь на звинувачення в тому, що багато медпрацівників не отримали обіцяні владою доплати, Степанов заявив, що проблема виникла через дії обласної влади. За його словами, на місця було спрямовано медичну субвенцію за березень у розмірі 905 млн грн. Підвищені оклади необхідно було виплатити 5 тис. 435 медикам, що задіяні у боротьбі з COVID-19, - на що потрібно 181,661 млн грн. Тобто, коштів вистачало, проте місцева влада почала шукати приводи, щоб ці гроші не виплачувати. Чиновники, за словами міністра, почали користуватися наказом Мінсоцполітики від 2003 року, яким передбачено доплати за фактично відпрацьований час.

6 травня президент Володимир Зеленський заявив, що голови облдержадміністрацій можуть бути позбавлені зарплат чи посад, якщо у підпорядкованих їм областях медики не отримають надбавки за роботу з хворими на COVID-19.