Шмигаль попросив Степанова взяти під особистий контроль виплати медикам у регіонах / УНІАН

Під час засідання уряду 13 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль попросив міністра охорони здоров’я Максима Степанова забезпечити обіцяні державою виплати кожному медику. У розмову втрутився очільник МВС Арсен Аваков.

Про це повідомляє Українська правда.

Зазначається, що уряд хоче від МОЗу більшої відповідальності щодо виплати у повному обсязі зарплат медикам за березень з урахуванням надбавки в 300%.

Відео дня

«У мене прохання, все-таки … властиві функції, не властиві… Ви як міністр - відповідальні за галузь і маєте забезпечити виплати кожному медику. Ми з вами маємо забезпечити результат», – звернувся Шмигаль до Степанова.

Читайте такожКоронавірус в Україні 2020: останні новини станом на 13 травня (онлайн)

На що той відповів, що не відмовляється «від цих речей, я це роблю, але…». Шмигаль наголосив, що весь уряд несе за це відповідальність, «на контролі воно має стояти. Особисто у вас».

«Більше на контролі ніж у мене, воно не стоїть ні в кого. Я кожного дня з ними спілкуюсь», – сказав Степанов.

«В розрізі того, що ви сказали… Максим Володимирович, діюче законодавство передбачає: якщо є невиплати заробітної платні чи затримка, - це кримінальна відповідальність. Тому я чекаю висновків, які вам доручив пан прем’єр-міністр», – втрутився у розмову Аваков.

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету на 2020 рік, необхідні для боротьби з COVID-19. 14 квітня Степанов заявив, що кошти з Фонду боротьби з COVID-19 підуть на доплати медпрацівникам, придбання медичного обладнання та медпрепаратів, які використовуються для лікування хворих на COVID-19.

24 квітня Кабінет міністрів затвердив рішення про доплати медикам, які лікують хворих на COVID-19, у розмірі до 300% заробітної плати. 6 травня на засіданні уряду у відповідь на звинувачення в тому, що багато медпрацівників не отримали обіцяні владою доплати Степанов заявив, що проблема виникла через дії обласної влади. За його словами, на місця було спрямовано медичну субвенцію за березень у розмірі 905 млн грн. При цьому підвищені оклади необхідно було виплатити 5 тис. 435 медикам, що задіяні у боротьбі з COVID-19, - на це необхідно 181,661 млн грн. Тобто коштів вистачало, проте місцева влада почала шукати приводи, щоб ці гроші не виплачувати. Чиновники, за словами міністра, почали користуватися наказом Мінсоцполітики від 2003 року, якою передбачено доплати за фактично відпрацьований час.

6 травня Зеленський заявив, що голови облдержадміністрацій можуть бути позбавлені зарплат чи посад, якщо у підпорядкованих їм областях медики не отримають надбавки за роботу з хворими на COVID-19.

11 травня Степанов заявив, що надбавки до зарплат медпрацівникам за березень повністю виплатили лише у Полтавській області.