В українських лікарнях нестача кисню / фото  REUTERS

Нестачі кисню для хворих можна і варто було запобігти. Бездіяльність і нездатність уряду планувати життя країни призвели до колапсу в системі охорони здоров’я та загрози життю тисячам українців. Але в сильних громадах місцева влада взяла ситуацію під контроль. У Волинській області заздалегідь прорахували потребу в кисні та збільшили кисневе сховище обласної лікарні з 2 до 22 тонн. Так прокоментував ситуацію із потребою кисню в лікарнях лідер політичної сили "За майбутнє" Ігор Палиця.

Читайте такожВ Україні 80% госпіталізованих з COVID-19 залежать від кисню – Ляшко"Влада повинна була спрогнозувати потребу в кисні на період сплеску епідемії восени. Сьогоднішня нова хвиля пандемії не мала стати сюрпризом, усі європейські країни готувалися до неї ще з червня. А що робив наш уряд? Ще два місяці тому голови облдержадміністрацій мали зібрати всіх представників медичних закладів і спрогнозувати потребу в кисні на осінній період. Але цього зроблено не було. У результаті сьогодні кисень — це проблема № 1. Уряд повинен якнайшвидше провести перемовини з виробниками кисню та налагодити безперервне постачання до лікарень навіть у тих областях, які не увійшли до "червоної зони", — акцентував політик.

Водночас лідер партії "За майбутнє" поінформував, що критична ситуація з киснем простежується не в усіх регіонах України. "Сьогодні потреба обласної лікарні Луцька в кисні складає до шести тонн на добу, сховище доводиться поповнювати кожні п’ять днів. Але проблем із цим у них немає, тому що обласна рада разом із місцевими бізнесменами наперед прорахувала потреби лікарень та забезпечила їх усім необхідним", — наголосив Палиця.

Відео дня