"Омікрон" менш летальний, але утричі сильніше заражає клітини людини - вчений

"Омікрон" здатен витіснити "Дельту" / фото УНІАН, Мусиенко Владислав

Штам коронавірусу "Омікрон" має легший перебіг та меншу летальність. Однак, наявні вакцини проти нього менш ефективні.

Про це повідомив академік-секретар відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології НАН України Сергій Комісаренко в ефірі каналу "ДОМ".

За словами науковця, інші мутовані версії коронавірусу не дуже поширені. 

Відео дня

Читайте такожУ США зареєстрована перша смерть від штаму "Омікрон""Ми більше не чуємо про варіанти "Альфа", "Бета", "Гама", усі вони були замінені варіантом "Дельта". Тому що він значно заразніший. І, на жаль, він ще небезпечніший - викликає тяжкий перебіг захворювання, і чимало людей після цього захворювання вмирали. Тепер з'явився варіант "Омікрон", - зазначив Комісаренко.

У штамі "Омікрон" набагато більше мутацій, ніж в інших. Вчені налічують їх понад 50. Комісаренко зауважив, що "Омікрон" утричі сильніше заражає клітини людини. Саме тому ця мутація витіснятиме навіть "Дельту".

Водночас вчений наголосив, що зараження "Омікрон" протікає легше, а летальність в результаті інфікування нижча, ніж у випадку "Дельта".

Як повідомляв УНІАН, штам коронавірусу "Омікрон" вперше виявили на початку листопада на півдні Африки. 14 грудня у ВООЗ заявили, що цей штам швидкими темпами "захоплює" світ.

За даними видання Medical Press, учені з Гонконгу довели, що щеплення вакцинами від Pfizer-BioNTech та Coronavac не допоможе у протистоянні "Омікрону".

18 грудня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що в Україні зафіксовано перший випадок інфікування штамом "Омікрон".

Записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Вас також можуть зацікавити новини

Допоможіть проєктуПідтримайте нас
Підтримайте нас
Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся