Не забувайте, що дотримання правил збирання, приготування грибів / фото УНІАН

З початку року 60 осіб постраждали внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них одна людина померла.

Про це повідомляє у Facebook Центр громадського здоров’я МОЗ.

Читайте такожСимптоми отруєння грибами

"Постраждалих зареєстровано у Донецькій, Дніпропетровській областях - по 8 осіб; у Рівненській, Вінницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях - по 5 осіб; у Черкаській області - 4 особи; у Волинській області - 3 особи (1 летальний); у Полтавській області - 3 особи; у Житомирській, Закарпатській, Харківській, Херсонській, Львівській областях - по 2 осіб; в Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській та Сумській областях - по 1 особі", - йдеться у повідомленні.

За даними ЦГЗ, щорічно найбільше смертельних випадків отруєння грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки.

Як не отруїтися грибами

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Не рекомендовано вживати гриби:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

Отруєння грибами: що варто знати

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram