Чим небезпечна паніка, як її розпізнати та подолати / фото wonderwoman.intoday.in

Традиційно «Сніданок з 1+1» привертає увагу до психічного здоров’я людини та дає дієві поради щодо того, як жити у гармонії з собою та світом.

Чим небезпечна паніка та як її розпізнати, цього разу розповів в ефірі «Сніданку з 1+1» постійний експерт ранкового шоу, психотерапевт, доктор медичних наук Олег Чабан.

Читайте такожСупрун про коронавірус: паніка та хаос – наші вороги

За словами психотерапевта, у деяких людей є генетична схильність до паніки. Але основним фактором її прояву є середовище, у якому знаходиться людина. Наприклад, чи є середовище стресовим, чи знаходиться людина у постійному дефіциті часу, як впливають на психологічний стан робота, проблеми, хвороби, відносини у родині. Крім того, жінки більш схильні до паніки, ніж чоловіки.

Причина паніки:

  • генетична схильність
  • несприятливі соціально-психологічні умови життя
  • хронічні хвороби
  • фізичне виснаження

Як пояснює Олег Чабан, розпізнати стан паніки допоможуть такі ознаки: пришвидшене серцебиття, озноб, розлад шлунково-кишкового тракту та необґрунтований страх. Якщо за даними ознаками ви помітили, що людина панікує, слід дати їй випити води або вмитися, допомогти налаштувати спокійне дихання, відволікти від паніки. І головне - не панікувати самому.

Один з найефективніших методів боротьби з панічною атакою - правильне дихання. Адже саме нормалізуючи ритм дихання, можна уповільнити пришвидшене серцебиття.

«Уявіть, що перед вами горить свічка. Ви робити вдих - і повільно дмухаєте на неї, щоб загасити. І так повторюєте декілька разів. Можна також просто пройтись - прогулянка знижує рівень гормону стресу в крові – кортизолу», - радить експерт.

Також, за словами психотерапевта, є спеціальна вправа для очей, яка допомагає розслабитися. Вправа називається «зірочка»: повільно дихаючи, слід піднімати погляд вгору-донизу, потім вліво-вправо, а після - по діагоналі. Тобто, малювати очима умовну «зірочку», при цьому не рухаючи головою.