В Україні запустили установку "Джерело нейтронів" / stc.ua

Державна інспекція ядерного регулювання України видала Національному науковому центру «Харківський фізико-технічний інститут» дозвіл на фізичний пуск ядерної підкритичній установки «Джерело нейтронів», що дає можливість Україні самостійно виробляти радіоізотопи для медичного застосування.

Читайте такожКитай та Індія збільшили ядерні арсенали - SIPRI

Про це йдеться в повідомленні Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки України. Відзначається, що ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» призначена для проведення наукових та прикладних досліджень у ядерній фізиці, радіаційному матеріалознавстві, біології, хімії, і для виробництва медичних радіоізотопів. Згідно з повідомленням, разом з пуском установки Україна одержала змогу налагодити власне виробництво медичних радіоізотопів. До цього моменту вони ввозились в Україну з інших держав.

Відео дня

За інформацією прес-служби Державного науково-технічного центру, проект зі спорудження ядерної підкритичної установки реалізовано на базі Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» відповідно до домовленостей Вашингтонського саміту, викладених у спільній заяві президентів України і США у квітні 2010 року, і «Меморандуму про взаєморозуміння між урядом України і урядом США про співробітництво з питань ядерної безпеки», підписаному 26 вересня 2011 року.

Довідка УНІАН. Радіоізотопи становлять собою нестабільну форму елемента, який випускає випромінювання з метою перетворення в більш стабільну форму. Випромінювання легко простежується і може викликати зміни в речовині, яку опромінює. Завдяки цим особливим властивостям ізотопи дуже корисні в медицині, промисловості і в інших сферах.

Радіоактивні ізотопи використовуються для формування зображення щитовидної залози, кістки, серця, печінки і багатьох інших органів. Також ізотопи допомагають у лікуванні уражених органів і пухлин.