Вакцинація від коронавірусу в Україні / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні, 21 липня, в Україні починається п’ятий етап вакцинації від COVID-19 для усіх охочих.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомляв, що Україна активно готується до появи нового штаму - "Дельта", який вже до початку осені може витіснити інші різновиди коронавірусної інфекції, тому відсьогодні всі дорослі старше 18 років, які хочуть вакцинуватися, можуть зробити щеплення від коронавірусної хвороби.

Водночас пріоритет надаватиметься особам віком від 60 років та особам із супутніми захворюваннями, а також медикам, освітянам, соціальним працівникам й військовим, які контактують з великою кількістю людей. 

Відео дня

"Міністерство охорони здоров'я оголошує про відкриття 5 етапу вакцинації від COVID-19. З 21 липня всі дорослі старше 18 років, які хочуть вакцинуватися, можуть зробити щеплення проти коронавірусної хвороби. 

Читайте такожОдещина перебуває під загрозою зростання захворюваності на COVID - 19-KSEВи можете вакцинуватися в найближчому пункті щеплення, центрі масової вакцинації або до вас може приїхати мобільна бригада, якщо ви записані в чергу, як організований колектив, в якому працює понад 50 осіб", - наголосив він.

Перелік усіх пунктів щеплення та центрів масової вакцинації розміщено на офіційному сайті кампанії вакцинації проти COVID-19 (інформація періодично оновлюється).

Записатися на вакцинацію можна за телефоном реєстратури пункту щеплення чи контакт-центрів масової вакцинації, а також буде зроблена і працювати жива черга в центрах вакцинації і пунктах щеплення.

Нагадаємо, відтепер в Україні реєструватися на щеплення проти COVID-19 в онлайн-сервісі державних послуг "Дія" більше не потрібно

Вакцинація в Україні: що відомо

Як повідомляв УНІАН, кампанія з вакцинації в Україні розпочалася 24 лютого. Наразі щеплення роблять вакциною CoviShield (AstraZeneca), виробленою за ліцензією в Індії в Інституті сироватки крові (Serum Institute); CoronaVac, яка розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech; вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech; вакциною AstraZeneca-SKBio, що виробляється в Південній Кореї.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено понад 2,7 млн людей, з них отримали 2 дози – понад 1,5 млн осіб.

Національний план МОЗ з вакцинації населення має п'ять етапів та передбачав щеплення для визначеної кількості людей:

  1. Перший етап - щеплення мали отримати 367 тисяч людей із критичним ризиком інфікування. Це лікарі, що надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19, мобільних бригад з вакцинації, лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на COVID-19 та працівники екстреної медичної допомоги.
  2. Другий етап - охоплює близько 2,5 мільйона людей із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19, а також всіх, хто надає медичні послуги.
  3. Третій етап - імунізація близько 7,2 мільйона людей із високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та фахівців, які працюють у сферах підтримки безпеки та життєдіяльності держави.
  4. Четвертий етап - та сама категорія людей, що віднесена до третього етапу, але охоплюватиме близько 11 мільйонів людей.
  5. Після реалізації 1–4 етапів, в Україні розпочинається п’ятий етап. До нього мають увійти близько 13 мільйонів людей. Він передбачає, що всі пріоритетні групи населення отримали щеплення, і зараз почнуть вакцинувати решту громадян віком від 18 до 59 років.