Цього року зареєстровано 106 випадків кампілобактеріального ентериту / фото УНІАН

Протягом восьми місяців 2020 року серед українців зросла захворюваність на туляремію та кампілобактеріальний ентерит у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.

Читайте такожВ Україні зареєстрували випадок кліщового вірусного енцефаліту

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

"За даними лабораторних центрів, за вісім місяців 2020 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла захворюваність на кампілобактеріальний ентерит... туляремію", - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що цього року зареєстровано 106 випадків кампілобактеріального ентериту, тоді як за вісім місяців минулого року – 87 випадків.

"Хвороба реєструвалась на 4 адміністративних територіях: Дніпропетровська область – 56 випадків, Запорізька область – 28, м. Київ – 18, Вінницька область – 4", - уточнюють у ЦГЗ.

Також додають, що серед захворілих 91,5% становлять діти, що відповідає 1,3 на 100 тис. населення і вище на 16,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Протягом 2020 року було зареєстровано два випадки захворювання на туляремію - серед дорослих у Херсонській області.

Довідка УНІАН

Туляремія - це інфекційне захворювання, збудник якого бактерія francisella tularensis. Вона потрапляє в організм людини в разі укусу хворою твариною або після вживання в їжу зараженого м'яса. Характеризується інтоксикацією, лихоманкою, ураженням лімфатичних вузлів.

Кампилобактериальный ентерит - хронічне поліетіологічне запальне захворювання тонкої кишки. При хронічному перебігу призводить до атрофії її слизової оболонки. 

Проявляються раптовими болями (переважно в середині живота), нерідко - блювотою, проносом, підвищенням температури; у важких випадках виражені симптоми загальної інтоксикації, серцево-судинні розлади, зневоднення організму, можливі судоми. Кардинально відрізняється вірусний ентерит. Виявляється він підвищенням температури і вираженою слабкістю. Пізніше приєднуються диспепсичні явища. Частота діареї доходить до 20 разів на добу, що викликає зневоднення. Без адекватного лікування ентерит переходить в вірусоносійство з розвитком ускладнень з боку інших органів.