Чоловіки виявилися схильні до ВПЛ сильніше, ніж вважали вчені / фото ua.depositphotos.com

Чоловіки є серйозним "резервуаром" вірусу папіломи людини (ВПЛ) і повинні бути включені в стратегії контролю і вакцинації.

Дослідники встановили, що у світі 21% чоловіків у віці 15 років і старше інфіковані принаймні однією з потенційно ракових форм ВПЛ, пише Telegraph. Зокрема, дослідники підрахували, що кожен третій чоловік у світі інфікований генітальним ВПЛ, а кожен п'ятий має потенційно ракову форму "високого ризику".

ВПЛ також пов'язані з раком статевих органів, голови, шиї, горла та рота, деякі з яких вражають чоловіків більше, ніж жінок, і стають все більш поширеними. 

Відео дня

Загалом рівень зараження був високим серед чоловіків у віці 15-19 років, що свідчить про те, що вони заражаються незабаром після першого статевого досвіду, але досягає піку зараження серед чоловіків у віці 25-29 років. Показники залишалися високими до 50 років.

Вчені зробили висновок, що чоловіки є "важливим резервуаром генітальної інфекції ВПЛ". Вони рекомендували включити чоловіків до програми вакцинації, яка в основному використовується для запобігання цим інфекціям у жінок.

Коментуючи ці результати, Маргарет Харріс, прес-секретар ВООЗ зазначила, що глобальне дослідження показало, наскільки широко поширені ВПЛ-інфекції серед сексуально активного населення і вражають не тільки жінок, а й чоловіків. "Це також підтверджує важливість глобальної вакцинації проти ВПЛ підлітків від 9 до 14 років до того, як вони інфікуються", - підкреслила представниця ВООЗ.

Вона зазначила, що висновки дослідження не змінюють рекомендації ВООЗ про те, що спочатку потрібно вакцинувати від ВПЛ дівчаток, але додала, що там, де достатньо вакцин проти ВПЛ, чоловіки теж повинні бути вакциновані і включені в більш широкі стратегії боротьби з ВПЛ.

ВПЛ в Україні

В Міністерстві охорони здоров'я України розповіли, що сьогодні вірус папіломи людини надзвичайно поширений серед українців. Більшість людей інфікуються ним незабаром після початку статевого життя. Принаймні половина сексуально активних людей в певний момент життя матиме ВПЛ - і інфікування може відбуватися повторно. 

Вас також можуть зацікавити новини: