Хлопчиків уже виписали додому / фото Охматдит

12-річний Антон та 15-річний Діма, які 10 липня отримали донорські нирки та печінку від найменшого донора в Україні, вже виписані з лікарні.

Про це йдеться у повідомленні Охматдиту. "Органи успішно запрацювали, тепер діти можуть повернутися додому та жити звичайним життям", - повідомили у лікарні.

Там нагадали, що донором для цих дітей став 4-річній хлопчик з Рівного, якому діагностували смерть мозку. Батьки дитини дали згоду на посмертну пересадку органів, аби подарувати шанс на життя іншим трьом дітям. 

Відео дня

"Антон, якому пересадили нирки, народився з вродженими урологічними та шлунково-кишковими вадами, із однією ниркою. Три роки тому вона перестала працювати", - розповіли деталі лікарі. Вони додали, що останні два роки хлопчик з мамою жив у Охматдиті та чекав на донора.

"Коли донор знайшовся, наші трансплантологи вперше виконали пересадку одразу двох нирок на один бік. Вперше за два роки Антон з мамою покинув лікарню. Поки хлопець не може повернутися додому на Херсонщину, бо його оселя тимчасово перебуває в окупації", - поділились подробицями у лікарні.

Печінку пересадили 15-річному хлопчику з Кіровоградської області. Півроку тому йому констатували прогресуючий цироз печінки, без пересадки шанси, що він проживе ще рік, були невеликі - 30%. До пересадки все його тіло було жовтого кольору. 

У Охматдиті нагадали, що серце від того ж донора тепер б’ється у грудях 6-річної дівчинки. 

"Це перший випадок в Україні, коли донором органів стала 4-річна дитина. Мужнє рішення батьків врятувало трьох інших діток. Загалом в Україні понад 3000 людей чекають на трансплантацію органів. З початку 2023 року в  "Охматдиті" виконали 12 трансплантацій органів: пересадили 9 нирок та 3 печінки дітям", - розповів трансплантолог Охматдиту Олег Годік.

Лікування дітей в Охматдиті

Лікарі Охматдиту беруться за найскладніші випадки. Там проходять лікування сотні дітей з важкими хворобами. Так, 20 липня стало відомо, що в Україні 2-місячній дитині з важким комбінованим імунодефіцитом вперше провели трансплантацію кісткового мозку. Донором для дитини став 4-річний братик.

Вас також можуть зацікавити новини: