Усі подробиці трансплантації медики оприлюднять згодом / фото facebook.com/irina.zaslavets

В Україні відбулася перша операція з трансплантації серця 6-річній дитині.

Як уточнили в Інституті серця МОЗ, новий орган отримала дівчинка.

"Вперше в Україні. Трансплантація серця 6-річній дитині. Нове сердечко отримала дівчинка 6 років", - йдеться у повідомленні. 

Відео дня

Зазначається, що операція минула успішно, а дитина почувається добре. Усі подробиці трансплантації медики пообіцяли повідомити згодом.

Журналістка Віолетта Кіртока у Facebook розповіла цікаві деталі, зокрема про маму загиблого хлопчика, який став донором для дівчинки:

"Мама загиблого 4-річного хлопчика дала згоду на пересадку серця хворій дівчинці. І після трансплантації їй дозволили послухати, як воно бʼється в інших грудях. Оце і є для мене - смертю смерть подолав. Якою треба бути сміливою і сильною, аби дати дозвіл на пересадку серця, втрачаючи сина. І дати шанс жити іншій дитині, яка також гине. І врятувати її", - написала Кіртока.

 Журналістка додала в допис щемливе фото:

фото facebook.com/violetta.kirtoka

Згодом у дитячій лікарні "Охматдит" уточнили, що хлопчик був із Рівного, йому діагностували смерть мозку.  Завдяки згоді батьків на посмертну пересадку органів вдалося врятувати життя ще двом дітям, окрім 6-річної дівчинки. 

Зокрема, дві нирки пересадили 12-річному хлопчику з окупованої частини Херсонської області, який понад три роки чекав на трансплантацію та жив в "Охматдиті".  Печінку отримав 15-річний хлопчик з Кіровоградщини.

Загиблий хлопчик врятував життя іншим дітям / фото Охматдит

Донорство в Україні

Як повідомляв УНІАН, в лікарні "Охматдит" кілька місяців тому вперше в Україні здійснили трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора українця.

Пацієнтом став 18-річний Олег Шевченко з Павлограда Дніпропетровської області, який страждав на апластичну анемію у важкій формі. Це був перший випадок, коли в Українському реєстрі донорів кісткового мозку знайшли збіг з людиною з України. 

Рідні Олега та він сам не знають, хто саме став донором, адже цей процес відбувається на умовах анонімності.

Крім того, у Чернівецькій обласній лікарні медики зробили чоловіку нову щелепу з його ж ребра. Частину щелепи той втратив внаслідок травми і не міг нормально їсти та розмовляти.

Операція була надскладною та проводилася у два етапи: спочатку торакальні хірурги вилучили п'яте ліве ребро чоловіка, а після того хірург-стоматолог  змоделював з нього імплант й встановив на місце відсутньої частини ділянки нижньої щелепи. Нову частину кістки зафіксували пластиною та гвинтами.

Вас також можуть зацікавити новини: