Як розрахувати овуляцію / фото pixabay.com

УНІАН розповість, що таке "овуляція", як правильно її розрахувати, в чому може бути причина відсутності бажаної вагітності і як виправити ситуацію. Раніше ми розповідали, як поліпшити якість сексу і як зрозуміти сумісність по групі крові.

Що таке овуляція

Термін "овуляція" виник від латинського слова "ovum" - яйце. Овуляцією називається період, коли дозріла яйцеклітина готова до запліднення. Якщо докладніше, то: в яєчнику розривається дозрілий фолікул. Яйцеклітина потрапляє в черевну порожнину, а звідти - в порожнину маткової труби, де смиренно очікує зустрічі зі сперматозоїдом. Фолікул, який лопнув, в свою чергу перетворюється в тіло, яке виробляє гормон прогестерон. Саме він готує організм до можливої вагітності.

Як дізнатися, коли у мене овуляція - симптоми

Симптоми овуляції / фото : ua.depositphotos.com

У здорової жінки овуляція відбувається в середині циклу (між 13 і 15 днями). В середньому, овуляція настає кожні 21-35 у жінок дітородного віку. Перша половина циклу особлива тим, що в цей період в організмі домінує естроген. І тоді дозріває фолікул (іноді два-три, в такому випадку жінка завагітніє двійнятами, трійнятами і тд).

Відео дня

Зачати дитину можна не тільки під час овуляції, але і за кілька днів до і після неї. Сперматозоїди будуть активними ще деякий час.

Ознаки овуляції:

  • тягнуча біль внизу живота (гостра свідчить про розрив яєчника, це привід звернутися до лікаря);
  • густі і в'язкі виділення;
  • молочні залози збільшені і чутливі;
  • статевий потяг посилено;
  • смакові переваги можуть змінитися.

Іноді зустрічається такий симптом, як здуття живота. Всі ознаки суб'єктивні і залежать від багатьох факторів. Для того, щоб точно розрахувати календар овуляції, краще користуватися більш надійними методами.

Як розрахувати календар овуляції

Гінеколог-ендокринолог Тетяна Осауленко розповідає:

У класичному випадку овуляція у жінки репродуктивного віку відбувається за 14 днів до наступних місячних. Щоб жінці самостійно розрахувати овуляцію, потрібно знати тривалість свого менструального циклу. Але це тільки в разі регулярної менструації. Якщо ж у вас нерегулярний цикл або інші індивідуальні проблеми, то розрахунок може зробити лікар за допомогою УЗД.

Також існують і інші методи:

  • фолікулометрія;
  • вимірювання базальної температури;
  • тести на овуляцію;
  • аналіз крові на прогестерон.

Читайте такожАмериканські науковці розробили новий метод чоловічої контрацепціїФолікулометрія - це різновид УЗД, за допомогою якої лікар визначає, як функціонують яєчники і чи настала овуляція. Цей метод допомагає вчасно помітити будь-які проблеми (виникнення кісти, наприклад) і вирішити їх.

Проводити фолікулометрію потрібно кілька разів протягом 1 циклу.

Чому овуляція не настає 

Причини відсутності овуляції / фото : ua.depositphotos.com

Серед причин відсутності овуляції лікарі найчастіше називають:

  • стресові ситуації;
  • голодування і жорсткі дієти;
  • недосипання, розумові та фізичні навантаження;
  • хронічні або гострі захворювання носоглотки;
  • радіоактивне опромінення;
  • прийом гормональних та інших лікарських препаратів;
  • цукровий діабет;
  • ниркову недостатність.

Трапляється, що у жінок дітородного віку відсутня овуляція через проблеми з щитовидною залозою або різні захворювання яєчників.

Планування вагітності - що потрібно знати

Гінеколог-ендокринолог Тетяна Осауленко рекомендує відповідально підійти до питання зачаття дитини. Вона каже, що планування вагітності - дуже індивідуальне питання. Все залежить від вікової категорії, наявності супутніх захворювань жінки і чоловіка.

Якщо дуже загалом, то, в першу чергу, необхідні:

* консультація сімейного лікаря (і жінці, і чоловікові), своєрідний чек-ап (повне обстеження) свого організму відповідно до вашого віку (є конкретні рекомендації, які обстеження в якому віці ми повинні робити), промоніторити і підлікувати по можливості наявні хронічні захворювання;

* консультація лікаря-гінеколога (мінімум - огляд на кріслі, УЗД, взяття ПАП-тесту);

* отримати перелік аналізів, який призначить лікар індивідуально для вас. Це можуть бути аналіз на TORCH-інфекції, аналіз на статеві інфекції, аналіз на гормони, вітаміни і мікроелементи (вітамін Д, феритин і ін.);

* консультація стоматолога, щоб перевірити, чи немає у вас проблем, які під час вагітності можуть загостритися;

* стандартно при плануванні всім жінкам репродуктивного віку рекомендований прийом фолієвої кислоти 400-500 мг.

Овуляція залежить від способу життя і стану здоров'я. Харчування тут грає другорядну роль, але після огляду лікар може призначити прийом фітоестрогенів, омега-3 або вітамінів. Також настійно рекомендується відмовитися від шкідливих звичок.

Вас також може зацікавити: