Чому не можна багато їсти ожину - поради / depositphotos.com

Ожину в народі називають "чорна сестра малини" через зовнішню схожість ягід. Ожина менш стійка до морозу, але ягоди у неї соковитіше, більше і набагато раніше дозрівають. Таку ягоду можна вживати в свіжому вигляді, робити з неї заготовки на зиму або настоянки. УНІАН розповість, чим корисна ягода і кому не можна їсти ожину.

Користь ожини для чоловіків і жінок

Перш за все, ожина - це ціле джерело корисних для людини речовин. У своєму складі ягода містить вітаміни з групи A, B, C, Е, магній, цинк, органічні кислоти, дубильні речовини, фруктозу. Окремо дієтологи виділяють ще три важливих компонента ожини:

  • клітковина - усуває проблеми з серцем і судинами, перешкоджає виникненню проблем з шлунково-кишкового тракту;
  • марганець - допомагає засвоюватися вуглеводам, амінокислотам, холестерину і бере участь у виробництві колагену;
  • вітамін К - допомагає зміцнити кістки і поліпшити згортання крові, а також знизити ризики виникнення переломів.

До речі, дефіцит вітаміну К в організмі призводить до частої появи синців.

Відео дня

Загальні корисні властивості ожини не менш важливі, ніж перелік корисних речовин в її складі. Регулярно вживаючи ожину, ви зможете:

  • знизити рівень шкідливого холестерину;
  • підвищити гемоглобін;
  • знизити ризики виникнення інфаркту або інсульту;
  • поліпшити обмін речовин;
  • зміцнити імунітет;
  • розпрощатися з проблемами з пам'яттю;
  • позбутися безсоння.

Крім того, ожина має потужний протизапальний і противірусний ефект, так що, така літня ягода - відмінний народний засіб від застуди.

Раніше ми докладно писали про те, в чому ще полягає користь ожини і як її можна використовувати в б'юті-сфері.

Чим небезпечна ожина - шкода ягоди

Через те, що ожина - сильний алерген, її ні в якому разі не можна вживати при алергії або індивідуальної непереносимості. Навіть здоровій людині потрібно дотримуватися дозволеного дозування - у день можна з'їдати 300 гр ожини і не більше.

Відмовитися від вживання ягоди краще тим, у кого спостерігаються:

  • захворювання нирок;
  • підвищена кислотність;
  • знижений артеріальний тиск;
  • хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • цукровий діабет на останніх стадіях.

Якщо ви регулярно будете перевищувати допустиму норму в процесі вживання ожини, то ризикуєте отримати виразкову хворобу. Передозування ожиною проявляється відразу - виникає сильний біль в животі, нудота, блювота, розлади шлунку, прискорений пульс і труднощі з диханням.

При виникненні вищеописаних симптомів слід негайно звертатися до лікаря, а краще, звичайно, знати міру і не піддавати своє здоров'я небезпеці.

Вас також можуть зацікавити новини: