У МОЗ нагадав і українцям, що має бути вдома на випадок ядерної аварії / фото УНІАН, Анатолій Мудрик

Українцям нагадали, що має бути під рукою у разі надзвичайної ситуації на Запорізькій АЕС, яка знаходиться під окупацією росіян. Попередження стосується лише мешканців 50-кілометрової зони навколо ЗАЕС.

За інформацією Міністерства охорони здоров'я, у вашій аптечці повинні бути:

Калій йодид

Препарат використовується, щоб при аварії на ядерних об'єктах зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитовидну залозу.

Відео дня

Приймати йодид калію потрібно тільки після офіційного оповіщення від місцевих органів виконавчої влади та ДСНС через ЗМІ. Оптимально прийняти препарат після оповіщення за шість і менше годин до надходження радіоактивного хмари, але препарат залишається ефективним одночасно з надходженням "хмари" і через шість годин після нього.

Не рекомендований прийом препарату через добу після надходження Хмари.

Алюмінієво-антацидні сорбенти

Активна речовина кошти найчастіше - гідроксид алюмінію - використовують для прискорення нейтралізації, зв'язування і виведення радіонуклідів з організму і, таким чином, зниження ризику здоров'я внаслідок їх надходження.

Альгінати

Активна речовина - альгінат натрію. Він створює захисний бар'єр на поверхні рідкого вмісту шлунка. Цей бар'єр запобігає всмоктуванню небезпечних речовин організмом.

Маска

Засіб фізичного захисту для зменшення потрапляння в організм небезпечних речовин.

Українцям розповіли, які населені пункти будуть у небезпеці у разі аварії на ЗАЕС / Інфографіка МОЗ України

Підготовка російського теракту на Запорізькій АЕС - що відомо

Після російського теракту на дамбі Каховської ГЕС, з'явилася інформація про підготовку окупантами теракту на Запорізькій АЕС. При цьому в ГУР Міноборони повідомили, що загарбники замінували ЗАЕС, в тому числі ставок-охолоджувач.

Разом з тим МАГАТЕ "не побачило" мінування у ставку-охолоджувачі, але вказало на мінування Росією інших ділянок ЗАЕС, зокрема по периметру і в деяких місцях всередині.

У свою чергу в. о. Голови Держатомрегулювання Олег Кориков зазначив, що ядерна аварія може зачепити країни біля України

Вас також можуть зацікавити новини: