GoGetNews.info

Наукові дослідження довели зв'язок між нервовою системою і імунітетом

Вчені показали на практиці, як нервові клітини беруть участь в контролі запальної реакції в організмі. Дослідження було проведено Медичному коледжі Вейл Корнелл (США), пише  ЕurekАlert!.

Читайте такожУчені створили синтетичну молекулу, що блокує стійкість бактерій до антибіотиків

Відео дня

Піддослідних мишей навмисно заражали гельмінтами або впливали на них серйозними алергенами, щоб спровокувати у тварин запальну реакцію. Як і слід було очікувати, у мишей різко зросла кількість цитокінів. Ці запальні молекули сприяють збільшенню вироблення слизу і м'язових скорочень, які, в свою чергу, допомагають витіснити паразита або алерген з організму.

На поверхні клітин, що виділяють цитокіни, виявилися рецептори, які, як пізніше з'ясувалося, взаємодіють з норадреналіном - хімічною речовиною, секретується нервовими клітинами. Таким чином опосередковується взаємодія між нервовою та імунною системами.

Подальші експерименти виявили, якщо прибрати ці рецептори у гризунів, а потім заразити їх гельмінтами, запальна реакція буде носити перебільшений характер, а якщо, навпаки, «простимулювати» рецептори - запалення почне затухати.

Можливість регулювати інтенсивність запальної реакції є однією з найважливіших задач сучасної медицини, особливо для пацієнтів, які страждають на астму, алергію та іншими видами запальних захворювань.