www.dsnews.ua

Однією з причин високої смертності є відсутність ефективних методів, що дозволяють виявити захворювання на ранніх стадіях, пише remedium.ru.

Група фахівців з Онкологічного центру Моффітта (Moffitt Cancer Center) під керівництвом доктора Дженніфер Пермут-Вей (Jennifer Permuth-Wey) вивчили діагностичне значення деяких молекул мікроРНК при внутрішньопротокових папілярно-муцинозних пухлинах. Такі пухлини являють собою новоутворення в підшлунковій залозі, які діагностуються за допомогою комп'ютерної томографії або інших методів візуалізації. Він може бути доброякісними (ставитися до низького ризику) і злоякісними (ставитися до високого ризику розвитку карциноми підшлункової залози), але визначити це без хірургічного втручання неможливо.

Читайте такожПроведені успішні випробування нової методики неінвазивної діагностики раку сечового міхура

Відео дня

Автори вивчили профіль експресії мікроРНК в повному геномі 28 хірургічно видалених внутрішньопротокових папілярно-муцинозних пухлин. Дев'ятнадцять з них за даними гістологічного дослідження належали до високого ризику, а дев'ять - до низького. Дослідники розглядали асоціацію між профілем експресії мікроРНК і різними клінічними та гістологічними характеристиками зразків і аналізували наявні дані про гени, на функціонування яких впливають мікроРНК.

Читайте такожОписаний механізм усунення резистентності до терапії пухлин підшлункової залози

Автори виявили шість мікроРНК, які можна визначити як в пухлинних тканинах, так і в крові, наявність яких вказує на високий ризик злоякісних внутрішньопротокових папілярно-муцинозних пухлин.

Результати роботи дозволяють створити метод передопераційної оцінки ризику злоякісного захворювання і дають розуміння біології підшлункової залози.