Нова терапія виманює ВІЛ та вбиває його / фото naked-science.ru

У дослідженні команда з Піттсбурзького університету в деталях описує, як їй вдалося розробити імунотерапію під назвою MDC1.

Ця процедура спрямована на ВІЛ і цитомегаловірус, яким заражаються 95 відсотків людей, хворих на ВІЛ, пише Naked Science, посилаючись на EBioMedicine.

"Це схоже на швейцарський ніж із імунотерапій", - розповів дослідник Роббі Мейяр.

Відео дня

ВІЛ - дуже хитрий вірус. Він може ховатися в імунних клітинах людини, яка щодня приймає антиретровірусні препарати, і вичікувати, коли вона припинить терапію, щоб повернутися з новими силами. У такому разі люди продовжують приймати антиретровірусні препарати протягом життя, попутно відчуваючи всі пов'язані з ними побічні ефекти.

Читайте такожЗнайдено ліки проти невиліковної хвороби

Однак тепер дослідники з Піттсбурзького університету розробили ВІЛ-імунотерапію, яка не тільки виманює вірус з лігва, але й знищує його. Вчені вважають, що це перший крок на шляху до створення вакцини від ВІЛ.

"Імунна система витрачає багато часу на відстеження цитомегаловірусу; у деяких людей одна із кожних п'яти Т-клітин відноситься безпосередньо до цього вірусу, — говорить Чарльз Ріналдо. — Це змусило нас задуматися: може, ті клітини, що безпосередньо борються з цитомегаловірусом, також складають велику частину прихованого резервуару ВІЛ? Тож розробили імунотерапію не тільки для боротьби з ВІЛ, але й для активації Т-хелперів, специфічних для цитомегаловірусу".

Для проведення експерименту команді потрібна була кров хворих на ВІЛ — і досить багато, —  які приймають антиретровірусні препарати. У випробуваннях взяли участь понад 20 осіб.

Вчені також ізолювали імунні клітини, відомі як дендритні клітини, які Мейяр називає квотербеками імунної системи: "Вони передають м'яч і диктують план гри, повідомляючи іншим імунним клітинам, куди прямувати і з чим боротися".

Цей план спрацював, і у MDC1 вийшло виманити прихований ВІЛ у заражену кров, а потім вбити його.

Учені планують отримати фінансування для проведення клінічних випробувань на людях. Вони також сподіваються, що одного разу їм вдасться створити вакцину, яка дозволить ВІЛ-інфікованим припинити прийом щоденних препаратів.

Раніше нідерландські лікарі повідомили про успішне лікування ВІЛ-інфікованого пацієнта, який повністю позбувся цього захворювання.