Штучний інтелект навчився розпізнавати ПТСР по голосу / фото megael.com.pl

Група дослідників з Медичної школи Нью-йоркського університету під керівництвом Чарльза Мармара з допомогою технологій машинного навчання розробила алгоритм, здатний по голосу пацієнта визначити, чи страждає він від посттравматичного стресового розладу.

Точність розробленого алгоритму складає 89 відсотків. Робота дослідників опублікована в журналі Depression and Anxiety, а її короткий виклад опубліковано на Eurekalert, передає N+1.

Посттравматичний стресовий розлад, який також називається посттравматичним синдромом, являє собою психічний стан, що виникає в результаті однієї або повторюваних психотравмуючих подій. Наприклад, такий стан виникає у бійців, які взяли участь в активних бойових діях, або у жертв насильства. Синдром може мати кілька проявів, включаючи депресію, підвищену тривожність, різної тяжкості напади, спровоковані спогадом травмуючої події.

Відео дня

Об'єктивних методів визначення посттравматичного розладу сьогодні поки не існує. Фахівці зазвичай ставлять діагноз на підставі аналізу багатогодинних інтерв'ю з пацієнтами та на основі власних свідчень пацієнтів. У деяких випадках діагноз може бути поставлений невірно. Наприклад, якщо пацієнт схильний перебільшувати симптоматичні прояви. Розробляючи новий алгоритм, дослідники з Медичної школи хотіли створити об'єктивний метод діагностування посттравматичного синдрому.

Читайте такожПсихолог в допомогу: реалії соціально-психологічної адаптації ветеранів

В рамках дослідження фахівці провели розширені інтерв'ю з 53 бійцями, які пройшли бойові дії в Іраку й Афганістані, і які страждають від посттравматичного стресового розладу. Крім того, розширені інтерв'ю були проведені з 78 ветеранами, що не мають такого синдрому. Потім дослідники проаналізували багатогодинні записи інтерв'ю і виділили 40526 мовних особливостей, включаючи темп, інтонування, тривалість голосних.

Для виділення мовних особливостей використовувалося програмне забезпечення некомерційного дослідного інституту SRI International, що розробив голосового помічника Siri. Подальший аналіз мовних особливостей дозволив відкинути ті з них, які були притаманні досліджуваній і контрольній групам. У підсумку дослідники отримали 18 мовних особливостей, які були характерні тільки для мови ветеранів, які страждають від посттравматичного синдрому. У числі таких особливостей - монотонність мовлення, слабке інтонування та знижена жвавість мови.

На основі цих 18 мовленнєвих особливостей і проводилося навчання системи штучного інтелекту. Отриманий алгоритм здатний аналізувати мову людини, виявляючи в ній особливості, характерні саме для людей, які страждають від посттравматичного стресового розладу. У перспективі вчені мають намір провести додаткове навчання системи штучного інтелекту на більшому обсязі даних. Після цього з використанням нового алгоритму планується розробити додаток для смартфона і отримати дозвіл влади на його клінічне використання.