Американським дерматологам вперше вдалося отримати в лабораторії повноцінний і здоровий волосяний фолікул.

Інноваційна методика може забезпечити нескінченне джерело волосся для трансплантації людям, що страждають від облисіння. Поки що їм доводиться задовольнятися фолікулами, які пересаджують з інших частин тіла, передає Naked Science.

Читайте такожВчені навчилися лікувати облисіння і появу зморшок через старіння

Дерматологи використовували 3D-принтер для роздруківки з біосумісного пластику об'ємної структури, яка створює опору і мікросередовище для живих клітин. Крихітні канальці діаметром всього 0,5 міліметра стимулюють фолікул витягуватися, формуючи правильну просторову форму.

На роздрукованій тривимірній структурі вирощувалися клітини шкіри, після чого до них поміщали клітини волосяних фолікулів. Потім автори обробляли їх коктейлем сигнальних молекул, фактором росту, в тому числі онкостатином М, який придушує роботу сигнального шляху JAK-STAT, що утримує фолікули в «сплячому» стані.

Зазначається, що фолікули формуються досить швидко, і в принципі технологія дозволяє вирощувати цілі «волосяні ферми»: забирати фрагменти шкіри, усівати їх волоссям і пересаджувати назад на голову пацієнта.

Втім, перш ніж справа дійде до практичного використання нового методу, ще потрібен час, і навряд чи варто сподіватися на його застосування в найближчі кілька років.

Раніше експерти назвали головні причини випадіння волосся. Це — стрес, інструменти для стайлінгу, фастфуд, нестача сну.