Ілюстрація / REUTERS

Вчені-медики з Китаю провели перші випробування інактивованої вакцини від коронавірусної інфекції на мишах, щурах і мавпах.

Попередні результати своїх дослідів вони опублікували в електронній науковій бібліотеці bioRxi, передає ТАСС.

Відзначається, що вчені успішно змусили організм всіх піддослідних тварин виробляти антитіла, які можуть нейтралізувати різні штами SARS-CoV-2.

Відео дня

"Ми організували пілотне виробництво очищеної інактивованої вакцини PiCoVacc, яка змусила організм мишей, щурів і приматів виробляти антитіла, здатні нейтралізувати як мінімум десять різних штамів вірусу SARS-CoV-2. Малі і великі дози цієї вакцини частково або повністю захистили макак від зараження COVID- 19", - пишуть дослідники.

Вакцина створена китайською фармацевтичною компанією Sinovac і її колегами з Китайської академії наук на основі інактивованих вірусних частинок.

Читайте такожВчені з'ясували, скільки живе коронавірус на різних поверхнях: останні дані

Для її виробництва вчені зібрали зразки рідини з легенів пацієнтів, які страждали від коронавірусної інфекції в Китаї, Італії, Іспанії і Великій Британії. Найстабільніший з присутніх у них вірусів фахівці відібрали як "шаблон" для створення вакцини.

Перші досліди на щурах і мишах показали, що тварини добре переносили вакцинацію і починали виробляти велику кількість антитіл приблизно через один або два тижні після перших ін'єкцій препарату. Антитіла з крові гризунів нейтралізували всі десять штамів SARS-CoV-2, виділених із зразків біорідин.

Домігшись успіху, медики перевірили дію вакцини на макаках-резусах. У цьому випадку вчені спершу домоглися того, щоб у тварин з'явилася імунна реакція, і тільки потім спробували заразити їх коронавірусом нового типу. Як показали ці досліди, триразове введення невеликих доз вакцини значно знижувало гостроту симптомів хвороби, тоді як її подвійна кількість повністю захищала макак від інфекції.

При цьому, як відзначають вчені, через вакцинацію у мавп після повторного контакту з вірусом не виявилася надмірно активна імунна відповідь. Не викликала процедура і інших негативних наслідків, яких найчастіше побоюються імунологи. Як вважають творці вакцини, це дозволяє перейти до клінічних випробувань PiCoVacc на добровольцях, які розпочнуться в найближчий час.