новая разработка станет использоваться в регенеративной медицине и поможет пациентам, проходящим лечение после ожогов. Кроме этого она найдет применение в области тестирования косметических и лекарственных средств / Фото: 374.ru

Японські вчені з інституту RIKEN змогли виростити в лабораторних умовах шкіру, яка містить волосяні фолікули і потові залози. Раніше Такаші Цуи (Takashi Tsuji) і його колеги вже вирощували фрагменти шкіри, які успішно пересадали пацієнтам, повідомляє Медпортал. Дослідники відзначають, що нова розробка є набагато досконалішою, складається з трьох шарів і здатна до потовиділення.

Для того, щоб створити штучну шкіру, вчені виділили клітини епітелію з ясен мишей, після чого отримали з них плюрипотентні стовбурові клітини, з яких і була отримана тришарова шкіра. Фрагменти тканини вирощували в чашках Петрі, а потім пересадали мишам – після цього на шкірі формувалися потові і сальні залози, а також волосяні фолікули – ріст волосків почався через 14 днів після трансплантації шкіри.

Нова шкіра також утворювала сполучення як з м'язовими тканинами, так і з нервовими закінченнями тварин. Відторгнення пересадженого фрагмента не відбувалося.

Відео дня

Читайте такожДослідники з'ясували, що тривале перебування в космосі стоншує шкіруДослідники сподіваються, що нова розробка стане використовуватися в регенеративній медицині і допоможе пацієнтам, які проходять лікування після опіків. Крім цього, вона знайде застосування в галузі тестування косметичних та лікарських засобів.