В-Челленджер

Якщо мікроби в травному тракті не отримують достатньої кількості натуральних волокон, якими вони харчуються, вони починають поглинати слизову, що вистилає травний тракт. В результаті порушення цілісності слизової небезпечні бактерії вражають стінку травного тракту, пише Cell Press.

Читайте такожСир з пліснявою має омолоджуючий ефект - дослідження

Міжнародна команда вчених під керівництвом Еріка Мартенса з Мічиганського Університету (США), порівняла дієти з різним вмістом натуральних волокон.

Відео дня

В ході експерименту мишей заражали різними мікробами. У тварин, які отримували їжу з мінімально обробленого зерна і рослин, був товстий шар слизу і інфекція у стінці травного тракту не розвивалася. У тих, хто сидів на дієті без натуральних волокон, вже через кілька днів мікроби починали поїдати слизову.

Читайте такожУ кишечнику знайшли бактерії, що маніпулюють психікою людини

Група мишей, що отримували їжу, багату пребіотичними волокнами – (очищені форми волокна, які містять деякі оброблені продукти та харчові добавки), спостерігалася така ж ерозії шару слизу, як і на дієті без волокон. Аналіз тканин травного тракту у випадках низько і безволоконних дієт виявив не тільки тонший і неоднорідний слиз, але і виразки у стінках травного тракту.

Результати проведеного дослідження важливі для розуміння ролі натуральних волокон у нормальній дієті і можливості їх використання для профілактики і лікування захворювань травного тракту.

«Якщо Ви не годуєте бактерії, вони можуть з'їсти вас», - говорить керівник дослідження Ерік Мартенс.