Відомо, що раціон вагітної жінки впливає на розвиток плоду. Але тепер такий же висновок робиться стосовно раціону батька до зачаття дитини, пише The Calgary Herald з посиланням на Університет Макгілла.

Отже, в організмі матері повинен бути достатній рівень вітаміну В9, що міститься в листових овочах, фруктах, м`ясі, злакових, щоб запобігти викидневі або вродженим дефектам. Для чоловіків рівень вітаміну також важливий, що довів експеримент з гризунами.

Так, раціон батьків з низьким вмістом вітаміну був пов`язаний з підвищеним ризиком вроджених дефектів (вад розвитку хребта, черепно-лицьових дефектів на зразок зменшеної щелепи, клишоногості). У таких батьків приблизно 4% потомства мали вади розвитку.

Відео дня

У людей приблизно 3% дітей народжуються з дефектами, і в половині випадків причина розвитку не встановлена. Тобто ризик підвищувався майже на 30%. Можливо, справа у вітаміні. Огрядні чоловіки, що харчуються неправильно, можуть неефективно засвоювати вітамін В9. І це впливає на їх сперму.

Сперматозоїди зберігають в собі історію середовища і раціону чоловіка. Тобто відбуваються епігенетичні зміни. Є проблема: учені не знають, яке ідеальне дозування вітаміну і як він впливає на геном людини.

Meddaily