Вчені виявили зв'язок між тягою до спиртного і онкозахворюваннями / unsplash.com

Минулого року понад 4% випадків онкологічних захворювань у світі були пов'язані із вживанням алкоголю.

Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в науковому виданні The Lancet.

Проаналізувавши відкриті статистичні дані про вживання алкоголю в різних країнах в 2010 році, міжнародна група вчених пов'язала це з даними про рак в 2020-му, допустивши наявність прямого взаємозв'язку між цими фактами.

Відео дня

Читайте такожЖінкам дітородного віку хочуть заборонити алкоголь

Таким чином, дослідники виявили минулого року 741,3 тис.нових випадків онкозахворювань, пов'язаних з вживанням алкоголю. Це переважно був рак стравоходу, печінки і грудей.

Майже 47% з таких пацієнтів відрізнялися активним вживанням спиртного - тобто, на день вони випивали понад шість порцій міцних спиртних напоїв, або 60 і більше грамів чистого спирту.

Вживання 20-60 грамів етанолу (тобто, дві-шість порцій спиртного) щодня призвело ще до 39,4% випадків ракових захворювань.

Ще 14% ракових хворих випивали до двох порцій спиртних напоїв (менш як 20 грамів етанолу) на добу.

При цьому серед чоловіків пацієнтів з онкологічними захворюваннями, викликаними пристрастю до спиртного, виявилося більш ніж втричі більше.

Саме дослідження враховувало дані про продаж алкоголю в 2010 році, і не враховувало низку супутніх канцерогенезу факторів, наприклад, екологічні, фізіологічні, генетичні та соціальні.

Вас також можуть зацікавити новини: