Ілюстрація REUTERS

Експерименти дослідників підтверджують здатність яблук стримувати старіння – це відбувається за рахунок зменшення окислювального стресу, якому піддаються клітини організму.

Читайте такожВчені пояснили, чому потрібно з'їдати два яблука на день

Як повідомляє MedikForum, яблука насичені фенольними сполуками флавоноїдами, які нормалізують процеси регуляції клітинної активності і захищають клітини організму від вільних радикалів, що викликають окислювальний стрес. Згідно з даними дослідження, опублікованим в журналі BMC Complementary and Alternative Medicine, яблука сорту Annurca (Аннурка), популярного на півдні Італії, здатні сповільнювати старіння, завдяки особливо високій концентрації фенольних сполук. Їхню потужну антиоксидантну дію було перевірено у трьох експериментах.

Відео дня

Зокрема, вчені виявили, що яблучні поліфеноли значно продовжували середню тривалість життя плодових мух, а також зберегли здатність пересуватися у найстаріших комах.

«Поліфеноли яблук фактично змінили рівні безлічі біохімічних речовин, які є маркерами вікового погіршення і наближення до смерті», - наводиться у виданні висновок фахівців.

На їхню думку, люди, які кидають курити, вживати алкоголь і починають дотримуватися раціону з високим рівнем флавоноїдів, подібних яблучним, можуть розраховувати на більш тривале активне життя без негативних змін, пов'язаних зі старінням.

«Флавоноїди містяться в багатьох рослинних продуктах, включаючи яблука, допомагають організму функціонувати більш ефективно – ці сполуки захищають його від згубного впливу різних токсинів і стресорів. Вони є потужними антиоксидантами – поглиначами вільних радикалів, що ушкоджують цілісність клітин, що сприяє запаленню, ранньому старінню, схильності до хвороб серця, онкології», - стверджують наукові фахівці.

Інші переваги яблук для здоров'я:

Забезпечують організм великою кількістю вітамінів і мінералів: середній плід може дати до 14% рекомендованої добової норми вітаміну C, 6% калію, 5% дуже важливого вітаміну K.

Сприяють схудненню: цей ефект забезпечується високим вмістом клітковини і води.

Зменшують концентрацію холестерину: розчинна клітковина яблук ефективно очищає від нього кровоносні судини.

Знижують кров'яний тиск. Цьому сприяє епікатехін поліфенол, що міститься в яблуках .

Покращують стан кишечника. Крім розчинної клітковини,вони містять пектин, який діє як пребіотик, живить корисні кишкові бактерії. Така особливість яблук також допомагає продовжувати молодість організму, відкладаючи наступ очевидного старіння.