Які фрукти та овочі корисні / depositphotos.com

Для того, щоб забезпечити собі вітамінний комплекс, не обов'язково бігти в аптеку. Матінка-природа зробила все замість нас - достатньо лише прислухатися до її порад. УНІАН розповість, які овочі корисні і для чого, а також допоможе вибрати найбільш корисні.

Що дають нам овочі і навіщо потрібні в раціоні

Користь овочів і фруктів для організму / фото: ua.depositphotos.com

Почнемо з того, що овочі, ягоди і фрукти - невичерпне джерело вітамінів. Вони необхідні, щоб обмінні процеси в організмі людини не порушувалися. Серйозний недолік вітамінів обов'язково позначиться на стані здоров'я - не зараз, так пізніше. Розберемося, які речовини потрібні нам з вами найбільше.

Вітамін А - покращує роботу органів зору, зміцнює імунітет, нормалізує стан шкіри і волосся.

Відео дня

Вітаміни групи В:

  • В1 - регулює обмін речовин, завдяки ньому травна, серцево-судинна і нервова системи працюють правильно.
  • В2 - нормалізує роботу щитовидної залози, покращує стан шкіри, нігтів, волосся і слизових.
  • В3 - знижує рівень холестерину, стабілізує роботу травної та нервової систем.
  • В6 - бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів, налагоджує роботу центральної і периферичної нервової системи.
  • В9 і В12 - важливі для розвитку кровоносної та імунної систем, потрібен для утворення еритроцитів, розвитку нейронів і синтезу ДНК.

Вітамін С - бере участь в роботі ендокринної, імунної та нервової систем, допомагає організму краще засвоювати залізо і білки. Крім того, вітамін С - хороший антиоксидант.

Вітамін D - потрібен для обміну кальцію і фосфору в організмі, відновлює імунітет.

Вітамін Е - нормалізує роботу потових залоз, є потужним антиоксидантом, зміцнює імунітет.

Вітамін К - бере участь в роботі нирок, забезпечує потрібний рівень згортання крові, грає важливу роль в засвоєнні кальцію організмом.

Які овочі корисні і для чого - перелік

Які овочі купити в магазині / depositphotos.com

Перед тим, як пити будь-які вітамінні комплекси за порадами знайомих, спробуйте добути потрібні речовини з натуральних продуктів. 

Помідор, наприклад, містять велику кількість каротиноїдів, як і всі овочі червоного кольору. Крім того, в них ви знайдете вітаміни групи В і С, а також фолієву кислоту. Помідори багаті на клітковину, калій, фосфор, кальцій, цинк і антиоксиданти. Раніше ми детально розповідали, в чому користь маринованих помідорів.

Читайте такожБабуся помилялася: 3 каші, які радше шкодятьБолгарський перець багатий на вітаміни А, С, Е і РР, фолієву кислоту, а також клітковину і важливі мікроелементи: кальцій, калій, натрій, залізо, йод, цинк, фосфор, магній. 

Морква - рекордсмен за кількістю вітаміну А в складі, саме тому всі навколо говорять про користь цього овоча для зору. Додатково морква містить майже всі вітаміни групи В, C, E, K, а ще калій, магній, кальцій, натрій, залізо, цинк, йод, ванадій, глюкоза і фруктозу.

Гарбуз - це не тільки атрибут для минулого Хеллоуїна, але і джерело вітамінів групи В, С, Е, D і навіть досить рідкісного вітаміну К. Більш того, гарбуз навіть захищає клітини від передчасного старіння. У попередній статті ми детально описували, чим корисний гарбуз.

Цвітна капуста багата на вітамін С, до того ж, містить велику кількість вітаміну К, В6, фолієвої і пантотенової кислоти, холіну, калію, марганцю, кальцію, фосфору, клітковини і антиоксидантів.

Користь фруктів для дітей і дорослих - що купити в магазині

Чому потрібно їсти фрукти / depositphotos.com

Яблуко - ті самі фрукти, вживаючи які, можна отримати вітаміни A, С, В1, В2, B6 і Е, а також магній, фосфор, йод, залізо, селен, калій, кальцій і цинк. Яблука допомагають впоратися зі стресом, що в період осінньої нудьги - істотний аргумент "за".

Читайте такожНебезпечний тренд: лікар розвінчав міф про необхідність їсти багато лимонівЖуравлина містить багато вітаміну С, який покращує захисні функції організму. Крім того, в складі ягоди присутні вітаміни А, Е, К і фолієва кислота.

В айві містяться вітаміни С, В1 і В6, а також мідь, залізо, калій і магній. Плоди здатні зміцнити імунну систему, мають антисептичні та кровоспинні властивості.

Хурма - почесний гість у вашому холодильник не тільки через пікантний смак, але і завдяки своєму складу. У ньому знаходяться вітаміни А, С, Е, К і В6, таніни і флавоноїди, а також мікроелементи: калій, мідь, марганець, йод і залізо. 

Мандарин, як головна суперзірка зимового сезону, забезпечать вам потрібну кількість вітамінів А, С, а також нормалізують роботу нервової системи і зміцнять імунітет. Якщо постійно вживати мандарини, можна помітно поліпшити стан шкіри.

Читайте також: