Випробування штучних антитіл показали перші позитивні результати / REUTERS

Сьогоднішній день став важливим моментом успіху для класу ліків, які можуть стати ефективним інструментом боротьби проти пандемії коронавірусу  ще до появи вакцини. Йдеться про моноклональні антитіла. Це штучна версія тих же антитіл, які людське тіло виробляє для боротьби з інфекцією.

Читайте такожСпалах COVID-19 виходить з-під контролю, вакцина не допоможе – ООНЯк пише Science, компанія Eli Lilly опублікувала звіт про проміжні випробування свого препарату на основі клонованих антитіл, взятих з крові пацієнта, який одужав від COVID-19. Контроль досліджень проводився за допомогою плацебо.

В червні компанія почала дослідження, даючи добровольцям або плацебо, або одну з трьох різних доз штучних антитіл під назвою LY-CoV555. Всього в випробуваннях взяли участь 452 пацієнти з м'якими або помірними симптомами, у яких виявили коронавірус SARS-CoV-2 за три дні до початку тестів. Ніхто з них не був госпіталізований.

Відео дня

Лише 5 з 302 пацієнтів (або 1,7%), які отримували ліки на основі антитіл, все ж потрапили до лікарні. З групи зі 150 людей, яка приймала плацебо, госпіталізація знадобилася 9 (6%). Це означає, що препарат скоротив ризик радикального загострення хвороби на 72%. В звіті компанії-розробника зазначено, що серйозних побічних ефектів виявлено не було.

"Оскільки це перші клінічні дані про нейтралізуючі антитіла, я вважаю результати досить обнадійливими. Проблем з безпекою не було. А ознаки ефективності, хоч і не остаточні, але були зафіксовані", - сказав кардіолог Ерік Топол, який керує Scripps Research Translational Institute.

Він додав, що на такий клас ліків покладаються великі надії. Адже вони могли б допомогти недопускати зараження, лікувати пацієнтів на ранній стадії захворювання або ж запобігати початку тяжкої форми захворювання. Більшість з тих, хто під час випробувань все ж потрапив до лікарні, були старшого віку або страждали від надмірної ваги.

Головний науковий керівник компанії Eli Lilly Деніел Сковронскі сказав Wall Street Journal, що ці фактори ризику можуть стати визначальними в процесі вирішення, хто повинен отримати антитіла в першу чергу в разі обмеженого доступу до них. При цьому він також додав, що Управління з продовольства і медикаментів США вже схвалило антитіла.

Читайте такожNational Geographic: Що буде, якщо заразитися коронавірусом і грипом одночасно?Цікаво те, що лише середня доза антитіл досягла головної цілі випробувань, а саме значного скорочення присутності коронавірусу в крові пацієнтів через 11 днів. Менші й більші дози не показали такого результату. Хоча зазвичай біологічний ефект ліків посилюється зі збільшенням дозування. 

Тому той факт, що більша доза препарату не досягла мети, дає підстави припускати, що результат середньої дози міг бути випадковим. Також експерти скептично оцінюють різницю рівня госпіталізації між пацієнтами, які приймали плацебо і антитіла. Вони допускають, що вона не була статистично значною. Однак, Сковронскі вже заявив, що його компанія хоче домовитися з владою США про дозвіл на екстрене використання штучних антитіл.

Читайте такожCNN: Одужалим від COVID-19 варто перевірити стан серцяТим часом Eli Lilly продовжує проводити випробування своєї розробки. На наступному етапі в них візьмуть участь 800 пацієнтів. Крім того, буде використаний інший вид штучних антитіл під назвою LY-CoV016, який реагує на інший білок в шипах коронавірусу.

Компанія Regeneron Pharmaceuticals теж створила пару штучних антитіл проти коронавірусу. Результати їх випробувань будуть опубліковані пізніше цього місяця.

"Моноклональні антитіла - це наш найкращий шанс в короткостроковій перспективі на можливість проводити потужне медичне втручання. Хоча їх масштабне виробництво буде складним, а сам препарат, швидше за все, буде дорогим", - сказав Топол.

Штучні антитіла проти коронавірусу: що про них відомо?

  • Видання Science писало, що штучні антитіла зможуть лікувати від COVID-19 ще до появи вакцини. Вони потенційно можуть давати миттєве посилення імунітету проти коронавірусу. 
  • Ще в травні компанії Eli Lilly і AbCellera почали перші випробування своїх моноклональних антитіл, намагаючись, перед усім, з'ясувати, чи будуть вони безпечними для людей. А компанії  Junshi Biosciences і Regeneron випробовують власні коктейлі з трьох видів моноклональних антитіл, які здатні боротися з еболою.
  • У серпні AstraZeneca почала випробування власного препарату під назвою AZD7442. Він базується на поєднанні двох видів моноклональних антитіл. В компанії розраховують, що розробка зможе бути як засобом для лікування вже хворих, так і вакциною. 
  • Експерти прогнозували, що ліки на основі штучних антитіл можуть стати доступними в листопаді або грудні. Проблема таких препаратів лише в тому, що їхнє виробництво вимагає складних лабораторних умов.