В Британії почали випробування ліків, які можуть бути також вакциною від коронавірусу / REUTERS

Фармакологічна компанія AstraZeneca почала клінічні випробування ліків, які повинні запобігати початку й лікувати COVID-19. Перші групи добровольців вже отримали дози.

Про це пише The Guardian, нагадуючи, що фірма також бере участь в роботі над вакциною, над якою працюють вчені Оксфордського університету. Експериментальний препарат носить назву AZD7442. В його основі - поєднання двох моноклональних антитіл (більше про такі антитіла можна прочитати на сайті American Cancer Society).

Читайте такожNational Geographic: Щеплення від COVID-19 можуть стати обов'язковими, як це буде відбуватися?У AstraZeneca пояснили, що в перших випробування покликані перевірити, чи препарат безпечний. Також вчені компанії хочуть перевірити, якою буде реакція тіла на ліки і як організм засвоїть їх. У випробуваннях беруть участь 48 здорових добровольців з Великої Британії віком від 18 до 55 років. 

Відео дня

Розробники кажуть, що випробування будуть поворотним моментом в створенні ліків, які потенційно можуть запобігти появи COVID-19 у людей, а також лікувати вже заражених пацієнтів.

"Це поєднання двох видів антитіл з розробленою нами технологією продовження періоду напіввиведення може потенційно покращити ефективність і тривалість використання. Воно також може скоротити можливість того, що вірус буде чинити опір", - пояснив  виконавчий віце-президент AstraZeneca з питань біофармакологічних досліджень і розвитку Мене Пангалос.

Вакцини від коронавірусу: що про них відомо?