Ілюстрація / Reuters

Вакцина від коронавірусу, розроблена Оксфордським університетом, виявилася безпечною і здатною провокувати реакцію імунної системи. В її випробуванні взяли участь 1077 людей.

Як пише BBC, у добровольців, яким робили ін'єкції препарату, виявили антитіла й Т-лімфоцити, здатні боротися з коронавірусом. Результати дуже обнадіюють. Однак, видання зауважує, що ще зарано говорити, чи можна за допомогою оксфордської вакцини забезпечити захист населення від COVID-19. Подальші дослідження тривають.

Читайте такожУ ВООЗ припустили, коли може початися масова вакцинація проти коронавірусу

Відео дня

Втім, уряд Великої Британії вже замовив 100 мільйонів доз цієї вакцини. Вона називається ChAdOx1 nCoV-19 й була розроблена з безпрецедентною швидкістю. Вакцина виготовлена з генетично зміненого вірусу, який викликає застуду в шимпанзе. Його сильно змінили для того, щоб він не міг заражати людей, а також щоб був "схожим" на коронавірус. Вчені добилися цього, включивши генетичний код з білків в "шипах" COVID-19, за допомогою яких він чіпляється до людських клітин, в вакцину, над якою працювали. Таким чином, препарат нагадує коронавірус. Й імунна система здатна вчитися на ньому атакувати справжній вірус.

У проблемі COVID-19 велика увага приділялася антитілам. Але вони - лише частина захисту людського організму від хвороби. Антитіла здатні робити коронавірус неактивним. Т-лімфоцити або білі кров'яні тільця допомагають координації імунної системи й здатні визначати, які клітини в тілі були заражені, а також знищувати їх. Майже всі ефективні вакцини провокують реакцію антитіл й Т-лімфоцитів.

Рівень Т-лімфоцитів досяг пікового значення через 14 днів після вакцинації. А рівень антитіл лишався на піку навіть через 28 днів. Втім, дослідження ще триває достатньо довго, щоб можна було сказати, на який час вакцина може забезпечити імунітет.

Читайте такожУ світі хворобу COVID-19 подолали вже понад 8 мільйонів людей

"Ми задоволені результатами, опублікованими сьогодні, оскільки ми побачили як антитіла, так і Т-лімфоцити. Вони обнадіюють. І ми віримо, що це той тип реакції, який дає захист. Але ключове питання, відповідь на яке всі хочуть знати, - це чи працює вакцина, чи може вона гарантувати захист. Тож ми зараз граємо у вичікування", - пояснив професор Ендрю Поллард з Оксфордської дослідної групи.

Дослідження показало, що у 90% людей, які отримали щеплення, з'являлися антитіла після однієї дози. Лише 10 людям зробили дві ін'єкції, перш ніж у них теж з'явилися антитіла.

Читайте такожКлітини імунітету можуть "запам'ятати" коронавірус, і це важливіше за антитіла – науковці

"Ми не знаємо, який рівень антитіл потрібен для захисту, але ми можемо максимізувати реакцію за допомогою другої дози", - сказав Поллард.

Чи безпечна оксфордська вакцина? Так. Але є й побічна дія. У 70% учасників досліджень з'являлася температура або головний біль. Але вчені кажуть, що ці проблеми вдалося вирішити за допомогою парацетамолу. Жодних небезпечних для життя ефектів вчені не спостерігали.