Літак із 45 апаратами ШВЛ Aventa-M Росія направила до США у квітні / фото upz.ru

У США утилізували несправні апарати штучної вентиляції легенів, які в квітні передала Росія.

Відповідне рішення ухвалило Федеральне агентство з надзвичайних ситуацій США (FEMA), повідомляє Громадське з посиланням на Forbes.

Видання нагадує, що військово-транспортний літак із медичним обладнанням, зокрема 45 апаратами ШВЛ Aventa-M, Росія направила до США у квітні після того, як Дональд Трамп звернувся до Володимира Путіна за допомогою. Їх відразу розподілили у лікарні Нью-Йорка та Нью-Джерсі, але так і не застосували.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Легені тяжких пацієнтів з COVID-19 можуть відновитися після ШВЛ

Для роботи апартів потрібні були спеціальні адаптери, які не вдавалося знайти, а за кілька тижнів після "подарунку" у Росії в лікарнях сталися пожежі через апарати ШВЛ, внаслідок чого загинули люди.

Крім того, апарати ШВЛ виготовив Уральський завод приладобудування, який з 2014 року перебуває під санкціями США.

Спершу у Кремлі називали надання медичного обладнання "гуманітарною допомогою", але згодом з'ясувалося, що США заплатили гроші за ці товари. Як пише Forbes, вартість "подарунку" склала 600 тисяч доларів. Але замість грошей США направили до Росії медичні товари, зокрема 200 апаратів ШВЛ, на 5,6 мільйона доларів.

Коронавірус в Україні та світі: новини

  • Станом на ранок вівторка, 20 жовтня, у світі інфекцію, викликану новим коронавірусом, підхопили понад 40 мільйонів осіб. Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (8 212 767), Індія (7 550 273), Бразилія (5 250 727), Росія (1 406 667), Аргентина (1 002 662), а також Колумбія та Іспанія.
  • Президент США Дональд Трамп різко розкритикував керівництво охорони здоров'я, в тому числі відомого інфекціоніста і імунолога, що входить до складу робочої групи Білого дому по боротьбі з коронавірусом, Ентоні Фаучі. Трамп назвав Фаучі "катастрофою".
  • В Україні станом на ранок 20 жовтня виявили 5469 нових випадків коронавірусу. Відомо, що від ускладненого перебігу COVID-19 померли ще 113 пацієнтів. Натомість понад 3 тисячі хворих одужали.