Ілюстрація REUTERS

В процесі вивчення нового коронавірусу стає все більше очевидним, що його вплив на людське тіло виходить далеко за межі легень. Тепер лікарі намагаються перевірити, як інфекція впливає на мозок.

Про це пише ABC News, додаючи, що лікарі з усього світу повідомляють про те, що їхні тяжко хворі пацієнти з COVID-19 часом спантеличені, дезорієнтовані або ж у них спостерігаються ознаки змінених психічних станів. Точні причини лишаються загадкою. Але лікарі на передовій пандемії б'ють на сполох, зауважуючи, що в досить великої кількості пацієнтів були такі порушення. Наприклад, в одному з випадків чоловік 50 років потрапив до лікарні, коли його знайшли у дезорієнтованому й збудженому стані. Все вказувало на серйозні зміни в особистості.

Читайте такожВчені підтвердили зв'язок COVID-19 і запального синдрому у дітей

Відео дня

Спочатку лікарі запідозрили, що у нього менінгіт. Адже ця інфекція здатна уражати мозок. Вони не подумали, що це може бути COVID-19, адже у чоловіка не було типових респіраторних симптомів. Але медики були здивовані, коли тести пацієнта показали, що він заражений коронавірусом. Однак, це з'ясували запізно, коли він вже втратив зв'язок з реальністю, не усвідомлював, хто він і де він. Респіраторні симптоми COVID-19 в нього з'явилися, коли він провів два дні в лікарні. Зрештою, хвороба загострилася і його перевели у відділення інтенсивної терапії. Зараз чоловік підключений до системи штучної вентиляції легень.

Доктор Лоренцо Норріс з Школи медицини й медичних наук Університету Джорджа Вашингтона сказав, що такі пацієнти викликають тривогу. Тому що до цього часу ніхто не знає, як новий вірус здатен впливати на мозок. Лікарі вже помітили, що у старших пацієнтів часто з'являвся делірій, коли вони потрапляли в лікарню. Але і в деяких молодших людей спостерігалися ознаки зміненого психологічного стану. І це був їхній єдиний симптом. У інших розвивався делірій пізніше вже після госпіталізації. Такі поршення були більш тяжкими й тривали довше.

Читайте такожBloomberg: Вчені з'ясували, чи заразні пацієнти, в яких знову знайшли коронавірус після одужання

Доктор Лоренцо Норріс на передовій пандемії коронавірусу. За його словами, у його лікарні спостерігається збільшення пацієнтів з COVID-19, які страждають від делірію не залежно від попередньої історії психологічного здоров'я. Такі пацієнти довше одужують.

"Делірій - медичний надзвичайний стан, який пов'язаний зі збільшенням смертності", - сказав він.

ABC News пише, що одне з досліджень, проведених в Ухані, виявило, що третина пацієнтів з COVID-19 страждала від певного роду неврологічних симптомів. І таких людей більше серед тих, в кого хвороба проходить в тяжкій формі. Лікарі не розуміють, чи такі сипмтоми виникають через пряму дію коронавірусу на мозок, чи це побічна дія, викликана агресивною запальною реакцією.

Читайте такожАсамблея ВООЗ ухвалила резолюцію щодо боротьби з СOVID-19: десятки країн вимагають від Китаю пояснень (відео)

Доктор Беатріз Корч з Memorial Sloan Kettering Cancer Center розповіла ABC News, що делірій від COVID-19 може бути результатом або прямої дії вірусу на тканини мозку, або на кров'яні судини в ньому. За іншим сценарієм, такі симптоми можуть бути пов'язані з тяжким респіраторним дистрес-синдромом, який призводить з скорочення рівня кисню в крові. Норріс допускає, що психічні симптоми можуть бути результатом надмірної реакції імунної системи під назвою "цитокіновий шторм". Через нього можуть з'являтися кров'яні згустки у судинах мозку.