Сни здебільшого відбуваються під час швидкої фази сну \ newsru.co.il

Вчені з CNRS і ENS-PSL у Франції та Університету Монаш в Австралії заявили, що мозок пригнічує інформацію із зовнішнього світу, наприклад, звук розмови, під час фази сну, пов'язаної зі сновидінням.

Читайте такожНа боку, спині, животі: названо плюси і мінуси різних поз сну

Ця здатність є одним із захисних механізмів, йдеться в результатах дослідження, проведеного у співпраці з Centre du Sommeil et de la Vigilance Університету Парижа, повідомляє medikforum.

Відео дня

Щоб краще зрозуміти, як мозок захищає себе від зовнішніх впливів, дослідники запросили 18 учасників на ранковий сон до лабораторії. Сни здебільшого відбуваються під час швидкої фази сну: мозок знаходиться в стані неспання, демонструє активність, подібну до тієї, коли людина не спить. Тіло при цьому паралізоване, хоча і не повністю. Під час певних фаз швидкого сну очі продовжують рухатися.

Щоб вивчити, як мозок взаємодіє з зовнішніми звуками, вчені змусили сплячих добровольців слухати розповіді французькою мовою, змішані з беззмістовною мовою. Поєднуючи електроенцефалограму з технікою машинного навчання, вони підтвердили, що навіть коли мозок спить, він продовжує "записувати" все, що відбувається навколо нього.

Вони також показали, що під час легкого сну мозок віддає пріоритет значущій мові, так само як і в стані неспання. Однак така мова активно фільтрується під час фаз руху очей під час швидкого сну. Іншими словами, наш сплячий мозок може обирати інформацію із зовнішнього світу і гнучко посилювати або пригнічувати її.

Як повідомляв УНІАН, раніше вчені пояснили, чому людина смикається при засинанні.