Штам коронавірусу "Дельта плюс" / фото REUTERS

Пандемія коронавірусу продовжує загрожувати всьому світу. Вірус часто мутує, що ускладнює боротьбу з епідемією. У 2021 році почав поширюватися по світу індійський штам коронавірусу "Дельта плюс". Перші випадки зараження вже зафіксовані в Україні.

Що відомо про штам "Дельта плюс"

Перший зразок коронавірусу лінії B. 1.617.2.1 виявили в Індії восени 2020 року. Вірус був названий "Дельта". У червні 2021 року нова мутація цього вірусу в Індії отримала назву "Дельта плюс". Новий штам вже виявлений в США, Великобританії, Португалії, Швейцарії, Японії, Польщі, Непалі, Китаї, Білорусі та Росії.

Характеристика штаму "Дельта плюс"

Через мутацію в шиповидному білку "Дельта плюс" легше проникає в клітини легенів. Лікарі припускають, що новий штам має більш високу заразність і важче переноситься. До зараження "Дельтою" більше схильні люди, які вже перехворіли на коронавірус або зробили вакцину. 

Відео дня

Новий штам викликає серйозні побоювання українських лікарів. У МОЗ України стверджують, що через низькі темпи вакцинації "Дельта плюс" може становити велику загрозу для нашої країни і ускладнити боротьбу з пандемією.

Вам також може бути цікаво: