Втрата нюху при СOVID-19  тимчасова / фото pixabay.com

Вчені виявили причину, через яку у багатьох заражених коронавірусом зникає здатність відчувати запах. Явище, яке ще називають аносмією, - це один з ранніх і найбільш поширених симптомів  COVID-19.

Дослідники вважають, що "нищівний" симптом краще вказує на небезпечну хворобу, ніж інші її прояви, такі як кашель чи висока температура. Про це пише The Independent. Але точна причина втрати нюху у пацієнтів з COVID-19 досі була невідомою.

Читайте такожВчені виділили шість форм коронавірусу

Відео дня

Вчені з Гарвардської медичної школи в США визначили, які типи клітин, відповідальні за відчуття запахів, найбільш уразливі перед коронавірусом SARS-CoV-2. Вони були здивовані, коли з'ясували, що сенсорні нейрони, які доставляють сигнали про запах в мозок, насправді не страждають від COVID-19. Виявилося, що хвороба атакує клітини, які підтримують нюхові сенсорні нейрони.

Професор неврології Гарвардської медичної школи і співавтор дослідження доктор Сандіп Роберт Датта назвав відкриття важливим і хорошою новиною.

"Наші висновки вказують на те, що новий коронавірус впливає на відчуття запахів пацієнтів не через пряме зараження нейронів, а вливаючи на роботу клітин підтримки. Гадаю, це хороша новина, тому що коли інфекція зникне, нюховим нейронам не потрібно відновлюватися чи відбудовуватися наново", - пояснив вчений.

Читайте такожThe Guardian: Пандемія коронавірусу змішається з епідемією грипу, які будуть наслідки?

 Однак, він додав, що для остаточного підтвердження цих висновків потрібно зібрати більше даних про механізми, які стоять за явищем. У багатьох пацієнтів з COVID-19 спостерігається певна форма аносмії. Однак, найчастіше вона тимчасова.