Саме цю форму раку грудей найчастіше діагностують у молодих жінок до 40 років \ фото ua.depositphotos.com

Американська клініка в Клівленді, штат Огайо, оголосила про початок безпрецедентних клінічних випробувань препарату, спрямованого на запобігання розвитку тричі негативного раку молочної залози (ТНРМЗ) - найагресивнішого різновиду цього онкологічного захворювання, який найгірше піддається лікуванню.

За статистикою, саме цю форму раку грудей найчастіше діагностують у молодих жінок, у віці до 40 років, а також у людей з вродженою генетичною мутацією, яка значно підвищує ризик розвитку цього захворювання (BRCA1).

Серед пацієнток, які страждають на рак молочної залози, на цей різновид припадає в середньому кожен шостий-сьомий випадок. Близько чверті хворих гинуть протягом п'яти років після постановки діагнозу ТНРМЗ.

Відео дня

Читайте такожВакцина проти раку демонструє ефективність та безпеку-дослідження

Саме таку мутацію успадкувала від своїх предків по материнській лінії актриса Анджеліна Джолі. Дізнавшись про те, що ймовірність розвитку цього різновиду раку становить у неї 87%, кінозірка прийняла рішення видалити обидві молочні залози в профілактичних цілях. Після операції ризик захворіти впав до менш ніж 5%.

Розробити вакцину, яка б запобігала або хоча б істотно знижувала ризик розвитку тричі негативного раку молочної залози, вже не один рік намагаються відразу кілька наукових колективів. Однак до теперішнього часу випробування потенційних препаратів обмежувалися лабораторними дослідженнями і дослідами на тваринах.

На цьому тижні було оголошено, що американський регулятор FDA (управління з нагляду за продуктами харчування та лікарськими препаратами) затвердив заявку клівлендської клініки на проведення клінічних випробувань вакцини за участю людей.

Дія препарату, який вводиться у вигляді трьох ін'єкцій, з двотижневою перервою між ними, заснована на пошуку в організмі специфічного білка альфа-лактальбуміну. У нормі він виробляється тільки у матерів, в період годування груддю. В інший час присутність цього протеїну в крові вказує на наявність потенційної пухлини і, виявивши цей білок, вакцина подає сигнал імунній системі.

Поки що препарат будуть випробовувати тільки на добровольцях, у яких ТНРМЗ був діагностований на ранній стадії і вилікуваний за допомогою традиційної терапії, проте з високою ймовірністю того, що хвороба повернеться. Наступним кроком стане випробування вакцини на здорових волонтерах з групи ризику - в тому числі і жінок зі спадковою мутацією гена BRCA1, передає Бі-бі-сі.

Вас також можуть зацікавити новини