Новий штам коронавірусу вже позначився на туризмі та авіаперевезеннях \ фото REUTERS

Світ майже нічого не знає про новий варіант коронавірусу, однак "Омікрон" вже завдав шкоди добробуту людей і позбавив їх впевненості в тому, що найстрашніше позаду.

Поки безпосередньо постраждали тільки туристична галузь і пасажирські авіаперевезення, але непрямий збиток вже в наявності, повідомляє Бі-бі-сі. Зокрема "Омікрон" зірвав плани повернення працівників в офіси, що позначиться на економіці - витрати на транспорт, в магазинах і кафе знову знизяться. Що недоречно в гарячий передріздвяний сезон, оскільки саме на споживання припадає левова частина економічного зростання в розвинених країнах.

Під загрозою опинилися міжнародні конференції і навіть лютнева зимова Олімпіада в Пекіні.

Відео дня

Читайте такожНауковці продовжують дослідження: у ВООЗ заявили про відсутність доказів особливої небезпечності штаму Omicron

Споживання стримується не тільки антикоронавірусними обмеженнями, а й за особистою ініціативою. Налякані невідомим варіантом вірусу люди скасовують свята і відпустку, не ходять в ресторани, театр і кіно.

Головного удару "Омікрон" завдав по фундаменту відновлення світової економіки - він позбавив світ визначеності. Навіть якщо страх перед новим варіантом коронавірусу виявиться перебільшеним, справа зроблена: віра в те, що пандемія позаду, похитнулася.

Невизначеність - головний ворог економічного зростання - повернулася відразу і обвалила світові ринки фінансових інструментів і сировини. Оскільки невизначеність підриває не тільки споживання, а й інші найважливіші складові економічного зростання: інвестиції, торгівлю і зайнятість.

"Зростання кількості заражень коронавірусом і поява нового варіанту становлять ризики для зайнятості та економічної активності, а також вносять невизначеність в прогнозування інфляції. Зростання заклопотаності населення з приводу вірусу може обернутися небажанням повертатися з дому на робочі місця, що здатне загальмувати відновлення ринку праці і посилити перебої з поставками сировини і комплектуючих", - сказав глава Федеральної резервної системи - Центробанку США, що визначає вартість грошей у світі, Джером Пауелл.

Економісти сподіваються, що влада і громадяни у великих економіках давно пристосувалися до життя з вірусом, а поява нового варіанту лише прискорить вакцинацію і наблизить закінчення пандемії. Багато європейських країн встигли повернутися майже до колишнього життя, і у них в запасі арсенал м'яких санітарних заходів, який може виявитися достатнім буфером і запобігти переходу до жорстких обмежень.

Так, у відповідь на "Омікрон" Англія прискорила роздачу третіх доз вакцини і повернула обов'язкове носіння масок в магазинах і громадському транспорті. Однак не стала вводити план "Б" - роботу з дому і маски в ресторанах і кафе, а про повноцінний локдаун навіть не нагадує.

Уникнути паралічу минулої зими обіцяє і Джо Байден, президент найбільшої світової економіки - США.

"Новий варіант вірусу - привід для занепокоєння, але не для паніки. Сьогодні у нас більше інструментів для боротьби з ним, ніж коли-небудь, - сказав він. - Цієї зими ми будемо боротися з ковідом не локдаунами і заборонами, а вакцинацією, ревакцинацією, тестуванням та іншими заходами".

Економісти не поспішають з оцінками на цьому самому початковому етапі поширення нового варіанту вірусу. Міжнародне рейтингове агентство Moody's, наприклад, назвало "Омікрон" перешкодою на шляху відновлення світової економіки, проте залишило прогноз її зростання на наступний рік без змін.

Лише деякі готові робити ставки вже зараз. Goldman Sachs розписав чотири варіанти розвитку ситуації, в гіршому з яких масштабна нова хвиля пандемії в перші три місяці 2022 року скоротить зростання світової економіки вдвічі в порівнянні з колишніми оцінками. Однак навіть у цьому випадку в цілому за рік економіка зросте на 4,2%, що всього на 0,4 процентного пункту менше попереднього прогнозу, цитує аналітичну записку американського банку агентство Bloomberg.

Але є і хороші новини - новий локдаун охолодить інфляцію, розігріту різким виходом з кризи і перебоями в поставках всього всім на тлі тотального дефіциту сировини і комплектуючих у всьому світі.

Вас також можуть зацікавити новини