Завершуються клінічні випробування європейської вакцини від коронавірусу / Ілюстрація REUTERS

Вакцина ChAdOx1 яку розробили проти коронавірусу SARS-CoV-2, може надійти в продаж вже в січні 2021 року.

Читайте такожКраїни не повинні тримати кордони закритими через коронавірус - ВООЗ

Як повідомляє Naked Science, про це в інтерв'ю газеті Libero повідомив директор дослідницького центру Irbm of Pomezia П'єро Ді Лоренцо.

Відео дня

Вакцину розробили науковці з Дженнерівського інституту при Оксфордському університеті, випробування проходили у співпраці з британською фармацевтичною компанією AstraZeneca та італійським центром Irbm of Pomezia.

Зазначається, що ChAdOx1 створена на основі аденовірусу шимпанзе, що містить повнорозмірний структурний поверхневий глікопротеїн (S-білок) SARS-CoV-2 з лідерної послідовності активатора плазміногену. Наразі вона знаходиться на третьому етапі клінічних тестів, в яких беруть участь близько 10 тисяч людей.

Закінчення досліджень намічено на вересень, до них також залучать 30 тисяч осіб в США, дві тисячі жителів Південної Африки та п'ять тисяч бразильців. Як зазначив Ді Лоренцо, спочатку організовують вакцинацію людей, які входять до групи найбільшого ризику заразитися коронавірусом.

Згідно з попередніми домовленостями, ChAdOx1 спершу з'явиться в Італії та Великій Британії, Нідерландах, Франції та Німеччині. Сполучене Королівство, за даними BBC, вже замовило близько 100 мільйонів доз вакцини. При цьому керівник Irbm of Pomezia впевнений, що вакцинація піде швидкими темпами, тож протягом 12 місяців «планета буде захищена». Комерційна ціна препарату складе близько двох-трьох євро.

Раніше фахівець з інфекційних захворювань I-U Health Мері Кей Фостер висловила думку, що коронавірус (COVID-19) може стати сезонним як грип і людям доведеться проходити повторну вакцинацію щороку.