Вірус Ніпах в Індії / фото REUTERS

Коронавірус – не єдина інфекція, що загрожує світу. В Індії зафіксовано спалах небезпечної хвороби, яка характеризується високим рівнем смертності і відсутністю лікування. Смертельно небезпечний вірус Nipah поширюється по країні.

Поки що вірус виявлений лише в Індії, проте є ймовірність розвитку глобальної епідемії.

Вірус Nipah: що про нього відомо

Цей вірус вперше був виявлений в Малайзії в 1998-1999 роках серед свинопасів. Під час першого спалаху хвороби померло 40% заражених. У наступні роки відбулося ще 12 спалахів хвороби в Південній Азії. Останній спалах Nipah виявлено у вересні 2021 року в Індії: на цей час заражено 11 осіб, ще близько 250 осіб контактували з хворими.

Відео дня

Природним носієм Nipah є летючі лисиці. Вірус передається від тварин до людини, а також легко поширюється повітряно-крапельним шляхом і через немиті фрукти. Смертність від хвороби варіюється від 65% до 100%. У деяких людей, що одужали, спостерігаються довгострокові наслідки.

Вірус Nipah: симптоми хвороби

Інфекція може протікати по-різному: від майже повної відсутності симптомів до важких ускладнень. Для початку хвороби характерні наступні симптоми:

  • підвищена температура;
  • болі в м'язах;
  • головний біль;
  • блювота;
  • запаморочення;
  • змінена свідомість.

У важких випадках розвиваються симптоми енцефаліту: гостра дихальна недостатність, конвульсії, атипова пневмонія, кома. Після перенесеної важкої хвороби близько 20% людей страждають від конвульсій і зміни особистості. У більш ніж 15% видужавших протягом життя виникають неврологічні дисфункції або рецидив хвороби.

На цей час не існує лікування хвороби, а також немає ефективних вакцин проти вірусу Nipah.

Вірус Nipah: профілактика

Зупинити поширення інфікування можна за допомогою жорстких карантинних заходів. Для цього потрібно ретельно мити і чистити фрукти, оскільки переносником є фруктові кажани. Необхідно уникати тісного контакту з інфікованими, регулярно мити руки. Вірус особливо небезпечний для медичних працівників. 

Для зниження темпів захворювання важливо встановлювати коло контактних осіб і відправляти їх на ізоляцію.