Адвокати вимагали закрити справу проти винуватців смертельної ДТП у Харкові / УНІАН

Колегія суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду України залишила без змін вирок першої та ухвалу апеляційної інстанції щодо учасників ДТП з шістьма загиблими у Харкові в жовтні 2017 року Олени Зайцевої та Геннадія Дронова.

Як передає кореспондент УНІАН, через карантин засідання відбувається у закритому режимі, без ЗМІ та осіб, які не є учасниками процесу. Засідання транслюється на YouTube-каналі "Судова влада України".

Читайте такожДТП у Харкові: родичі загиблих хвилюються, що справу Зайцевої-Дронова "під шум коронавірусу" закриють

Відео дня

Вислухавши сторони, колегія суддів постановила:

"Вирок Київського районного суду Харкова від 26 лютого та ухвалу Харківського апеляційного суду від 14 серпня залишити без зміни, а касаційні скарги... - без задоволення".

Як повідомляв УНІАН, 18 жовтня 2017 року у Харкові на перехресті вулиці Сумської і провулка Мечникова сталося зіткнення «Лексуса» 20-річної Зайцевої, який рухався на червоне світло світлофора з перевищенням дозволеної швидкості, та автомобіля «Фольксваген Туарег», за кермом якого був 49-річний Дронов.

Після зіткнення «Лексус» вилетів на тротуар і збив 11 пішоходів. В результаті ДТП на місці загинули п'ятеро осіб, ще одна людина померла від травм у лікарні.

26 лютого 2019 року Київський районний суду Харкова визнав Дронова та Зайцеву винними у скоєнні ДТП і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі термінами по 10 років кожному з позбавленням права керувати автомобільними засобами на три роки.

Зайцева, її захисник Юлія Плетньова та адвокат Дронова Сергій Перепелиця подали апеляційні скарги на вирок суду.

14 серпня Харківський апеляційний суд розглядав скарги на вирок Київського райсуду стосовно Зайцевої та Дронова.

Зокрема адвокат Зайцевої просила суд пом’якшити підзахисній покарання до п’яти років позбавлення волі зі звільненням від покарання з іспитовим строком, тривалість якого має визначити суд.

Адвокат Дронова вимагав закрити кримінальне провадження проти свого підзахисного.

Суд не задовольнив апеляційні скарги та залишив вирок у силі.

Однак суд частково задовольнив клопотання захисту, визначивши обом винуватцям ДТП відшкодування цивільних позовів потерпілих внаслідок аварії в рівних частках, тоді як суд першої інстанції визначив солідарне відшкодування.