Заявки вивчатимуть правоохоронні органи / фото: npu.gov.ua

Голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш застеріг жителів півдня Тернопільщини від використання шахрайських схем для отримання компенсації збитків, завданих нещодавнім паводком на Дністрі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні під час прес-конференції.

Зокрема, Труш зазначив, що під час виїзду в підтоплені райони області місцеві люди поскаржилися йому на події ще 2008 року, коли у селищі Коропець після тодішньої стихії найбільші відшкодування отримали люди, які мали подекуди навіть глиняні будинки ближче до річки, в яких насправді ніхто не жив.

Відео дня

«Люди, які справді постраждали від повені, і все це заактовано – вони можуть не переживати за відшкодування. А хто хоче вдатися до шахрайських схем, то хай добре подумає, чи варто це робити. Бо потім акти вивчатимуть правоохоронні органи на предмет, чи це не та шахрайська схема з будиночками, в яких ніхто не жив, а їх тримають лише, щоб затоплювало», – сказав Труш.

Він також додав, що органам місцевого самоврядування дано завдання під час складання актів чітко визначати: проживали люди в підтоплених об’єктах чи ні.

«Ми доручили райдержадміністраціям та органам місцевого самоврядування контролювати цей процес. Є також такі будинки, куди люди часом приїжджають, хоча постійно і не живуть в селі. Це все мають вирішувати на місцях. Несправедливості не можна допустити», – наголосив Труш.

За його даними, внаслідок нещодавніх підтоплень (наприкінці червня цього року) Тернопільщині було завдано збитків на 59,5 млн грн, зокрема, населенню – на 8,8 млн грн, аграріям – на 19,3 млн грн, ще на 13,4 мн грн пошкоджено гідротехнічні споруди.

За даним голови ОДА, всі суми уже скеровано в Кабмін, очікується, що питання компенсації Тернопільщині буде розглянуто на найближчому засіданні уряду.

Труш пояснив, що область не була включена в постанову уряду від 25 червня, коли потерпілим від стихії областям Західної України виділили загалом 672 млн грн, оскільки підтоплювати область почало пізніше і на момент прийняття постанови Тернопільська область ще не мала підрахованої суми збитків.

Як повідомляв УНІАН, інтенсивні опади наприкінці червня призвели до ускладнення паводкової обстановки в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській і Тернопільській областях. В Івано-Франківській області загинули троє осіб.

Минулого тижня уряд виділив на подолання наслідків повеней на заході України 672 млн грн.

Станом на 2 липня, рятувальники продовжують роботи з наданню допомоги населенню та ліквідації наслідків повені.

Довідка УНІАН. Загалом внаслідок паводку 24-26 червня на Тернопільщині було підтоплено 21 населений пункт у Бучацькому, Борщівському, Монастириському та Заліщицькому районах. Внаслідок повені було відселено 184 особи.